Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.06.2021

Joaquin Phoenix openhartig over Joker-Oscarspeech

door Vertigo

Joaquin Phoenix won in 2020 een Oscar voor zijn rol in Joker en heeft teruggeblikt op zijn ontvangstspeech, waarin hij het over dierenrechten had en waarmee hij viraal ging.

Aanvankelijk wilde Phoenix eigenlijk helemaal geen speech geven. “Ik had geen zin om op het podium komen,” zegt hij. “Ik was niet blij dat ik daar de kans toe kreeg, want zo zit ik niet in elkaar. Ik was doodsbang.”

“Aan de ene kant wilde ik gewoon zeggen: ‘Bedankt, dit is geweldig, goedenavond’,” vervolgt hij. “Aan de andere kant had ik het gevoel dat ik niet gewoon mijn moeder kon bedanken.”

Dus sprak Phoenix over dierenrechten en trok hij de aandacht van Victor Kossakovsky, de regisseur van de documentaire Gunda over het dagelijkse leven van een varken, twee koeien en een kip met één been. Kossakovsky nam contact op met Phoenix die uiteindelijk als executive producer van Gunda optrad.

“De crew vroeg me of ik Joaquin Phoenix’ Oscarspeech had geschreven omdat ik volgens hen elke morgen hetzelfde vertelde voordat we begonnen te draaien,” zegt Kossakovsky. “Dus besloten we dat we hem de film moesten tonen.”

Bron: IndieWire