Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.08.2019

JJ Abrams openhartig over rol The Last Jedi in Star Wars-franchise

door Vertigo

Hoe Emperor Palpatine (Ian McDiarmid) na zijn dood in Return of the Jedi terugkeert in The Rise of Skywalker wil regisseur J.J. Abrams niet onthullen. Ook wilde hij hem niet de grote slechterik van de film noemen.

“Hij is een deel van het verhaal,” zegt Abrams, “en hij zal uiteraard geen knuffelbare bondgenoot zijn. Ik kan niet wachten om te tonen hoe de vork in de steel zit, maar hij staat met reden op de poster.”

Of Kylo Ren, de andere schurk in de film, op het goeie pad raakt, wilde Abrams ook niet kwijt. “Een getalenteerde acteur als Adam Driver mag je niet in een hokje duwen,” zegt hij. “Hij is verbazingwekkend in deze film en tilt het personage naar een volledig nieuw niveau.”

Ook Poe Dameron (Oscar Isaac) zou een transformatie ondergaan. “De mensen zullen verrast zijn door zijn dubbelzinnig verleden,” zegt Abrams. “Hij is niet zomaar een onschuldige piloot.”

Finn-acteur John Boyega zegt net als zijn collega Daisy Ridley dat de Emperor een cruciale rol speelt in de film. “Hij heeft veel personages in het Star Wars-universum beïnvloed,” zegt hij, “en heeft met zijn daden en plannen de Dark Side gemaakt tot wat ze is. Hij is de ultieme vijand en we kunnen er maar beter voorgoed komaf mee maken.”

De Resistance begint na de gebeurtenissen van The Last Jedi echter met een achterstand. “Ze hebben geen wapens of bondgenoten meer,” zegt Boyega, “en de Dark Side staat tien miljoen stappen verder. Bovendien is er conflict tussen de verzetsleden onderling, terwijl ze met hun verleden in het reine proberen komen.”

Lucasfilm-bazin Kathleen Kennedy heeft zich alvast niet uit haar lood laten slaan door de gemengde reacties op The Last Jedi. “Gaandeweg kan je daar beter tegen,” zegt ze, “en trek je daar lessen uit. Het is alsof je constant een focusgroep ter beschikking hebt.”

Tot slot zegt Abrams dat de omstreden keuzes van regisseur Rian Johnson voor The Last Jedi geen roet in het eten hebben gestrooid. “Het verhaal dat we zijn begonnen met The Force Awakens werd gewoon verdergezet,” zegt Abrams, “en The Last Jedi heeft het niet doen ontsporen.”

Bron: Dark Horizons, IndieWire