Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.06.2020

Jim Carrey neemt Hollywood op de korrel in semi-autobiografische roman

door Vertigo

Jim Carrey heeft samen met auteur Dana Vachon een semi-autobiografisch boek getiteld Memoirs en Misinformation geschreven over een fictieve versie van zichzelf en Hollywood.

“Op dit punt in mijn carrière lijkt me niets saaier dan de echte gebeurtenissen uit mijn leven in één of andere chronologische volgorde neer te schrijven,” zegt Carrey.

“De versie van Jim Carrey in het boek is een avatar van mezelf en van Hollywood met al zijn uitspattingen, vraatzucht, egocentrisme en ijdelheid,” vervolgt hij.

“Sommige dingen zijn waarheidsgetrouw, maar je zal niet weten welke,” voegt hij eraan toe. “Zelfs de fictieve aspecten van het boek bevatten waarheid.”

In het begin van het boek heeft een rijke, bevoorrechte, maar eenzame Carrey de keuze tussen meespelen in een Mao Zedong-biopic of in studiofilms gebaseerd op speelgoed.

Hij krijgt echter een tweede kans wanneer hij de jonge acteur Georgie ontmoet en in zee gaat met scenarist Charlie Kaufman, met wie Carrey in het echt samenwerkte aan Eternal Sunshine of the Spotless Mind, voor een grensverleggende film.

Doorheen het verhaal loopt Carrey fictieve versies van Hollywood-sterren zoals Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins en Nicolas Cage tegen het lijf. Laatstgenoemde is in het boek een verzamelaar van dinosaurusschedels en Carreys beste vriend.

“Ik heb elke acteur die in het boek voorkomt vooraf een brief geschreven waarin ik uitleg dat het een satire en een parodie is, maar op een eerbiedige manier,” zegt Carrey. “Voor de meeste mensen in het boek heb ik enorm veel bewondering.”

Volgens Carrey voelde Cage zich alvast vereerd, maar over Tom Cruise heeft hij zijn twijfels. Naar hem wordt in het boek verwezen als Laser Jack Lightning omwille van ‘juridische redenen’.

“Dat is een grapje over hoe snel er in Hollywood juridische stappen worden ondernomen,” zegt Carrey. “Ik ken Tom Cruise. Hij gaat me misschien slaan, maar ik heb het er voor over. Ik denk dat hij het geweldig gaat vinden.”

Memoirs and Misinformation verschijnt op 7 juli. De audioversie werd ingesproken door Carreys Dumb and Dumber-tegenspeler Jeff Daniels.

Bron: IndieWire