Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.05.2014

Jia Zhangke plant Mountains May Depart

door Jimmy Van der Velde

Jia Zhangke is zonder twijfel een van de bekendste Chinese regisseur van het moment. Vorig jaar werd hij internationaal geprezen voor zijn kritisch misdaaddrama A Touch of Sin. De film was een brutaal portret over corruptie in China en het misprijzen van de bevolking tegenover het systeem. De prent is nog steeds verboden in eigen land.

Zhanke plant om Touch of Sin op te volgen met Mountains May Depart, een project waarmee hij naar eigen zeggen wil onderzoeken hoe China evolueert, hoe de emoties van de bevolking veranderen en hoe gevoelens in de toekomst wel eens zouden kunnen vervagen. Het verhaal bestaat uit drie delen. De film begint in het jaar 1990 en volgt een jong Chinees koppel waarvan het meisje het hart van haar vriend breekt door te trouwen met een rijke mijneigenaar. Het tweede luik speelt zich in het heden af en toont hoe de voormalige vriend ontdekt dat zijn vroegere liefde gescheiden en vervreemd  is geraakt van haar zoon is. In deel drie voert Zhangke de kijker mee naar 2025, waarin de zoon van de vrouw een betekenisloos leven lijdt als werknemer in een casino.

Mountains May Depart wordt de eerste film van Zhangke die gedeeltelijk buiten China wordt opgenomen. Actrice Zhao Tao neemt de vrouwelijke hoofdrol op zich.

 

Bron: Variety

@TheJimeister