10.12.2015
Jessica Chastain pleit voor meer vrouwen op de filmset
Jessica Chastain is een feministe. Dat maakte ze eerder al duidelijk door de seksualisering van vrouwen en de loonkloof in Hollywood tussen mannen en vrouwen aan te kaarten. Deze week belicht ze het tekort aan dames op hedendaagse filmsets in een essay voor het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter.
Momenteel blikt Chastain het historische drama The Zookeeper’s Wife in, samen met Johan Heldenbergh. In de eerste alinea van het stuk vermeldt ze dan ook dat ze nog nooit met zoveel vrouwen samen aan een film heeft gewerkt. “We maken maar twintig procent uit van de hele crew, maar het is het grootste aantal dat ik al ooit heb gezien.”
De film, over de uitbaters van de zoo van Warschau die tijdens Wereldoorlog II heel wat mensen en dieren hebben gered, wordt geregisseerd door Niki Caro en beschikt ook over drie vrouwelijke producenten en een vrouwelijke hoofdrolspeelster. Het is de vierde keer dat Chastain met een regisseuse samenwerkt en volgens haar zeker niet de laatste keer.
“Ik weet gewoon dat wanneer een set voornamelijk wordt bevolkt door één sekse – of het nu mannen of vrouwen zijn – dat het geen gezonde werkomgeving creëert”, aldus de roodharige actrice. “Als elk geslacht goed vertegenwoordigd is, dan krijg je een betere situatie. De energie is geweldig, je werkt samen als een gemeenschap en iedereen wisselt ideeën uit. Je voelt geen hiërarchie en er is niemand die het gevoel heeft dat hij of zij wordt gepest of buitengesloten. Als je als enige vrouw op een set rondhangt, dan voel je je soms een seksueel object.”
Chastain wijst er nog eens op dat vrouwen in de filmwereld niet dezelfde kansen krijgen als mannen. Ook dames willen volgens haar grote blockbusters inblikken. “Elke cineaste die ik heb ondervraagd, heeft er heel veel zin in”, getuigt ze. Het probleem ligt volgens haar dan ook niet bij de vrouwen, maar bij het denkpatroon dat heerst in de filmindustrie. “Het moet veranderen. Het is 2015!”
Maar Chastain is hoopvol. “Ik denk dat er verandering op til is. Elke keer ik met mannen praat, voel ik een zekere schaamte. Ze weten vaak ook niet hoe het zover is kunnen komen. Die attitude zal mee voor verandering zorgen. De groep die de meerderheid vormt in de filmwereld moet namelijk inzien dat het interessant is om meer vrouwen in te huren.”
Bron: THR