Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.07.2019

JEF laat kinderen met beperkte mobiliteit genieten van films in ziekenhuizen

door Vertigo

Op 24 juli genoten de kinderen in het UZ Leuven van een filmvertoning op maat in het kader van JEF in het ziekenhuis. Het project, dat inmiddels 220 kinderen in 18 ziekenhuizen in Vlaanderen bereikt, richt zich tot kinderen met een beperkte mobiliteit. Zo kunnen ook zij de beste jeugdfilms bekijken.

De jonge patiënten van het Kinderziekenhuis bij UZ Leuven genoten van de film Uilenbal op de zaal mUZe, die voor deze gelegenheid werd omgetoverd tot een cinemazaal. Ook Dieter Coppens was aanwezig voor het programma Één voor allen. Het UZ Leuven is één van de 18 ziekenhuizen die meestapt in het project van JEF in het ziekenhuis. 220 kinderen in Vlaanderen hebben een account op dit digitaal kanaal, dat toegang geeft tot een uitgebreide catalogus van jeugdfilms.

“In het UZ Leuven proberen wij om de normale culturele activiteiten van kinderen ook tot in het ziekenhuis te krijgen. Dat is vaak moeilijk, zeker voor kinderen die op isolatie zitten. Maar met JEF in het ziekenhuis lukt dat wel: omdat het online is, kunnen we echt iedereen bereiken en aanspreken. Bovendien is film kijken aantrekkelijk voor alle leeftijden, wat het erg laagdrempelig maakt. Normaal gaan kinderen thuis ook naar de cinema, maar dan krijgen ze geen persoonlijke code – hier wel, en dat maakt het voor hen heel speciaal,” aldus Sofie Salu, coördinator van Kunst voor het Kinderziekenhuis bij UZ Leuven.

JEF in het ziekenhuis werd in 2011 in het leven geroepen, met de hulp van Bednet, omdat elk kind – ook kinderen in het ziekenhuis – waardevolle filmervaringen verdient. Elk jaar wordt JEF in het ziekenhuis op gang geschoten tijdens de krokusvakantie, samen met het JEF festival. Een deel van het festivalprogramma wordt dan beschikbaar gemaakt via een online platform. Zo kunnen kinderen vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis genieten van de beste kwalitatieve jeugdfilms en een volwaardige festivalervaring meemaken.

Ook gedurende het jaar is het aanbod beschikbaar, uitgebreid met nog meer unieke kort- en langspeelfilms. Elke film is voorzien van een inleiding, opgenomen door vrijwilligers van het festival. Kortfilms kunnen ook een JEF in het ziekenhuis Award winnen, gekozen door de kinderen in het ziekenhuis.

Behalve films om te bekijken vinden kinderen op het online platform nog extra materiaal. Zo kunnen ze hun mening over de bekeken films posten, hun stem uitbrengen en contact leggen met kinderen in andere ziekenhuizen. Ze leren ook zelf experimenteren met film via de JEF makers pagina, waarop o.a. een heleboel YouTube tutorials over ‘zelf films maken’ staan, gemaakt door en voor kinderen. Op deze manier kunnen kinderen, zelfs vanuit hun ziekenhuisbed, hun eigen verhalen en creativiteit delen.

JEF in het ziekenhuis blijft groeien, met de steun van de Europese Commissie en giften vanuit Music For Life. Zo werd het online platform ondertussen uitgebreid naar Kroatië en Zweden. Samen met de Kroatische partner Kids meet Art en het Zweedse BUFF International Children & Young People’s Film Festival, wordt het filmaanbod uitgebreid met exclusieve festivalfilms uit verschillende Europese landen. Het project wordt onder de internationale noemer ‘Film in hospital’ uitgevoerd in meer dan 70 ziekenhuizen, zelfs tot in Spitsbergen.

Lees meer over: