Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.05.2023

Jeanne du Barry: Maïwenn en Johnny Depp maken het (niet zo) bont aan het Franse hof (recensie)

door Chris Craps

Maïwenn (Polisse, Mon roi) wilde Jeanne du Barry al maken sinds ze 15 jaar terug geïnspireerd werd door Marie Antoinette. Het resultaat is echter minder kitscherig en postmodern geworden dan die film van Sofia Coppola. Toch zal Jeanne du Barry net zoals Marie Antoinette pers en publiek verdelen, ditmaal door het ambigu feminisme en het ontbreken van een politieke context.

De openingsfilm van Cannes verhaalt het opklimmen van een vrouw van de laagste klasse (Maïwenn) naar de hoogste rangen van het hof van de Franse koning Lodewijk XV (Johnny Depp). Jeanne du Barry is ambitieus en laat het zich welgevallen dat de koning haar meteen ziet zitten. Maar dat ze slechts zijn maîtresse is en bovendien van lage komaf, maakt haar gehaat aan het hof, vooral door de gemakkelijk te manipuleren Marie Antoinette, de Oostenrijkse prinses die met de dauphin, de latere Lodewijk XVI, is gehuwd.

Jeanne du Barry laat zich zeker bekijken, maar een heel memorabele film is hij niet geworden. Hoewel Maïwenn haar director of photography Laurent Dailland een reeks mooie plaatjes heeft laten schieten, is het geheel noch harmonieus, noch van hoog cinematografisch niveau. Uiteraard voel en zie je dat Barry Lyndon als referentie heeft gefungeerd, maar Maïwenn reikt qua filmisch talent niet eens tot aan enkels van Stanley Kubrick.

De casting is ook ietwat problematisch. Depp is als Amerikaan een foute keuze, maar het kon erger. Hij maakt zich niet belachelijk, want zijn Frans is behoorlijk en hij houdt het bij underacting. Maïwenn daarentegen komt ronduit schaamteloos over omdat ze zichzelf, een 47-jarige actrice met een lichtjes exotische uitstraling, de rol heeft gegeven van een overwegend 25-jarige blondine met blauwe ogen die een enorme charisma moet gehad hebben. Niet dat de rol zo nodig moest ingevuld worden door een blondine, maar Maïwenn ontbeert de jeugdigheid en wonderlijke speelsheid die haar personage wordt toegeschreven.

>>Klap

Maïwenn regisseert zichzelf in dit historische drama over een boerenmeisje dat opklom tot de maîtresse-en-titre van koning Lodewijk XV (Johnny Depp). Geïnspireerd door Marie Antoinette en Barry Lyndon.

Regie Maïwenn
Cast Maïwenn, Johnny Depp, Melvil Poupaud
Speelduur 1u56
Vanaf 17 mei in de bioscoop