Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.08.2020

Jan Verheyen schrijft boek over pulpcinema uit de jaren zeventig

door Vertigo

Op 22 oktober ligt het boek Alle remmen los! in de rekken, waarin auteur Jan Verheyen de lezer doorheen de exploitatiecinema van de jaren zeventig gidst, waaronder Tiroolse sekskomedies en films over vrouwengevangenissen, sadistische nazi’s, zombies en kannibalen.

Het rijkelijk geïllustreerde boek is aangevuld met de guilty pleasures van notoire filmmakers als Erik Van Looy, Martin Koolhoven, Jonas Govaerts, Harry Kümel, Robin Pront en vele anderen.

“Ernstige mensen hebben veel te veel en veel te dikke boeken geschreven over de Jean-Luc Godards en Wim Wendersen van deze wereld, maar geen enkele vorser heeft zich gebogen over de wonderlijke ‘foute’ films van de jaren ’70, het enige decennium waarin cinema echt vrij was, ongebonden, zeg maar: losgeslagen,” zegt Verheyen.

“Ik heb die periode als tiener mogen meemaken en het is mijn missie om de pulpcinema uit die jaren te proberen (her)waarderen, of toch minstens in zijn context te plaatsen,” vervolgt hij.

“En dat doe ik weliswaar kritisch, maar met liefde en nostalgie, en met empathie voor al die filmmakers wiens dromen en ambities veel groter waren dan hun talent of budgetten.”

Lees meer over: