Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.04.2016

Jan spotten

door Anke Wauters

Een gesprek met de Belgische acteur Jan Bijvoet kan alle kanten opgaan, net als zijn rollen. Vertigo sprak met de eigenzinnige karakterkop van de Vlaamse cinema over zijn laatste project en vond al snel de rode draad in zijn oeuvre: zonderlinge figuren. Een overzicht van zijn opmerkelijkste filmrollen.

De zwerver in Borgman

Een waanzinnige thrillerkomedie slash cautionary tale van de Nederlandse theatermaker Alex Van Warmerdam (Abel, De Noorderlingen) met de Vlaamse theaterman Jan Bijvoet in de hoofdrol, dat is Borgman. Jan Bijvoet liet zich hier casten als het grimmige titelpersonage Camiel Borgman, een onbesuisde zwerver die het villaleven van een decadent en rijk gezin op zijn kop zet. Wraakengel Bijvoet versus de bourgeoisie dus. De acteur weet de beklijvende en absurdistische sfeer perfect naar zijn hand te zetten. Het is niet helemaal duidelijk of Bijvoet de Messias dan wel de duivel is, maar dat stoort niet. De fascinatie zit ‘m in de vragen die gesteld worden, niet de antwoorden.

 

De wereldvreemde wetenschapper in Embrace of The Serpent

Van de Vlaamse klei naar de jungle van Colombia. Die afstand legde Jan Bijvoet af om mee te spelen in Embrace of The Serpent, een Amazonedrama dat momenteel in de bioscoop loopt. De link met de eerste rol die we in dit artikel vernoemen, is snel gelegd. Nadat hij Borgman zag en onder de indruk was, contacteerde regisseur Ciro Guerra namelijk het Belgische acteergeweld. Bijvoet tekende niet alleen voor een rol in de film, maar ook voor een heuse levenservaring. Dat legt de acteur uit in een interview in Vertigo #21. Als etnoloog Theo wordt hij geconfronteerd met zijn blank privilege en de gevaren van goede bedoelingen. Bijvoet heeft de rust gevonden, lijkt het, en hij toont zich van zijn meest ingetogen kant. Nederig bijna.

 

De kluizenaar in D’Ardennen

Dat Jan Bijvoet ook in een bijrol indruk kan maken, bewees hij vorig jaar in D’Ardennen. In twee woorden kan je de prent omschrijven als een ‘spannende joyride’. Voor zijn regiedebuut klopte cineast Robin Pront aan bij Jan Bijvoet. En Bijvoet zet zijn bijrol naar zijn hand. De Belgische acteur schittert naast Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval als een angstaanjagende kluizenaar in een film over het marginale misdaadmilieu van Antwerpen en – u raadt het nooit –  de Ardennen.

https://www.youtube.com/watch?v=9ytJRfPcOro

 

in The Broken Circle Breakdown

In het gesprek met de redactie van Vertigo klapte Bijvoet uit de biecht: aanvankelijk twijfelde hij om met Felix Van Groeningen samen te werken. De positieve reacties van zijn omgeving veranderden die beslissing en zo belandde Bijvoet in The Broken Circle Breakdown, de Vlaamse tranentrekker over een tatoeageartieste (Veerle Baetens) en een banjospeler (Johan Heldenbergh) die hun dochtertje verliezen. Ook hier glanst Bijvoet langs de zijlijn. Typisch: terwijl wij niet aan het opletten waren, acteerde deze theaterman intussen toch al een indrukwekkend oeuvre bij elkaar.

 

@ANK2D2