Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.03.2021

James Mangold en meer roepen op om niet meer in Georgia te filmen

door Vertigo

Regisseur James Mangold (Walk the Line, Logan) nam zijn recentste film Le Mans ’66 op in de Amerikaanse staat Georgia en wil er door een nieuwe controversiële verkiezingswet niet langer draaien.

De wet verbiedt onder meer het uitdelen van eten en drank aan mensen die in de rij staan om te stemmen en wordt door sommigen gezien als een manier om Afro-Amerikaanse kiezers te ontmoedigen hun stem uit te brengen.

Afro-Amerikanen moeten namelijk vaak lang aanschuiven aan hun stembureau’s en zorgden er bij de presidentsverkiezingen van 2020 voor dat de Democraten in het doorgaans Republikeinse Georgia de bovenhand haalden.

In Georgia worden veel films en series opgenomen, maar Mangolds geplande Indiana Jones-fivequel lijkt er dus niet bij te zullen zijn. “Georgia steelt jobs van staten waar mensen wel mogen gaan stemmen,” tweet de regisseur. “Ik wil er niet werken.”

Ook production designer François Audouy, die met Mangold aan onder meer Logan en Le Mans ’66 samenwerkte, en Star Wars-acteur Mark Hamill roepen op tot een boycot van Georgia als filmlocatie.

Daarentegen waarschuwt acteur Steve Coulter (Insidious) uit Georgia voor de gevaren van een boycot. “James, de voorbije vier jaar hebben we hier in Georgia voor een Democratische overwinning gevochten,” reageert hij op Mangolds tweet.

“Duizenden acteurs en crewleden zullen het slachtoffer worden van een boycot,” vervolg hij. “Denk alsjeblieft goed na. We hebben te hard gewerkt.”

Het is niet de eerste keer dat er in Hollywood wordt opgeroepen om niet meer in Georgia te filmen. De staat kwam de voorbije jaren ook al voor omstreden abortus- en LGBTQ-wetten in opspraak.

https://twitter.com/mang0ld/status/1375288110758567939?s=20

https://twitter.com/coulter28/status/1375467063507050505?s=20

Bron: THR