Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.12.2018

James Gray geeft update over zijn scifi-samenwerking met Brad Pitt

door Vertigo

James Gray (The Immigrant, The Lost City of Z) is dit jaar juryvoorzitter op het filmfestival van Marrakech, maar de regisseur vindt dat hij en zijn collega’s eigenlijk niet geschikt zijn voor filmkritiek.

“Het probleem met festivals is dat films altijd meteen in een hokje worden geduwd,” zei hij. “Regisseurs en critici zijn niet goed in het beoordelen van films.”

“De eerste soort denkt altijd: ‘Dat kan ik ook.’ of ‘Dat had ik anders gedaan.’ De tweede soort denkt: ‘Dit fragment lijkt op de versie uit 1947 en dit…’ In plaats van gewoon de film te bekijken en de boodschap tot hen te laten doordringen. Ik laat de tand des tijds beslissen.”

Sinds The Immigrant er in 2013 voor verdeeldheid zorgde onder de jury en de critici, heeft Gray geen hoge dunk van Cannes. “De meeste bezoekers van het festival hebben één of andere belachelijke agenda,” zei hij. “Ze geven de films geen kans om hen te raken. Cannes denkt dat het gewaagd is, maar is dat absoluut niet.”

Volgend jaar is Gray mogelijk opnieuw van de partij in Cannes met Ad Astra, een sciencefictionfilm met Brad Pitt. Als de film af is, tenminste. 20th Century Fox stelde de releasedatum al uit van januari naar mei 2019, maar Gray weet niet of hij het gaat halen.

“De film is bijlange nog niet af,” zei hij. “Het festival van Marrakech is zo’n beetje mijn vakantie. The Lost City of Z was een zware, fysieke ervaring omdat we zowel in Europa als in de jungle draaiden. Ik dacht dat Ad Astra gemakkelijker zou zijn, maar ik had het mis.”

“Thuis wachten er mij nog ruim 600 shots op om te bekijken. Het komt erop neer dat ik 12 tot 15 uur per dag in een donkere zaal zit en bijvoorbeeld een beetje meer weerspiegeling toevoeg aan een streepje magenta in de hoek van shot 603RF. Per dag passeren zo honderden shots de revue en dat is heel vermoeiend, maar ik doe het graag.”

“Ik wist dat de originele releasedatum onhaalbaar was,” zei hij nog. “In sciencefictionfilms zitten doorgaans een aantal minder mooie shots en ik wil niet dat mijn film er slecht uitziet. Ik hoop dat hij af is tegen mei.”

In de film trekt Brad Pitt de ruimte in op zoek naar zijn verdwenen vader. Hij ondernam een missie naar Neptunus in de hoop er buitenaards leven te ontdekken. Ook Tommy Lee Jones, Rugh Negga, Donald Sutherland en Jamie Kennedy behoren tot de cast.

“Ik weet niet hoe de wereld erop gaat reageren,” zei Gray, “want dat kan je nu eenmaal nooit inschatten. Brad Pitt heeft echter een geweldige acteerprestatie neergezet. Hij is er volledig voor gegaan.”

Bron: IndieWire, IndieWire