Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2018

James Franco opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

door Vertigo

Sinds James Franco enkele dagen geleden een Golden Globe won, getuigden verschillende actrices over grensoverschrijdend gedrag van de acteur-regisseur. Sarah Tither-Kaplan tweette meteen na zijn winst al over haar slechte ervaringen met hem en komt nu samen met vier andere vrouwen met nieuwe getuigenissen in The Los Angeles Times.

De actrice speelde in 2015 een prostituee in The Long Home, een film die nog steeds niet werd uitgebracht. Ze ging naar eigen zeggen akkoord om daarin een naaktscène te spelen omdat ze dacht dat de film haar grote doorbraak kon betekenen. Franco voegde daarna nog een orgiescène toe aan het scenario, daarin moest hij haar orale seks geven. Tijdens de scène verwijderde hij echter het plastic omhulsel dat haar vagina moest bedekken.

In een andere scène, die niet in het scenario stond, moesten gemaskerde actrices naakt rond Franco dansen. Toen een van hen weigerde, werd ze de volgende dag ontslagen. “Het werd al snel duidelijk dat je hem niets mocht weigeren,” zegt Tither-Kaplan. “Er was veel machtsmisbruik en er heerste een cultuur waarin vrouwen die niet beroemd waren, uitgebuit en vervangen konden worden.”

Ook in Franco’s acteeropleiding Studio 4 ging het er naar verluidt fout aan toe. De cursus werd inmiddels opgedoekt, maar studente Hilary Dusome herinnert zich de vijandige sfeer nog goed. Voor een reclamefilmpje dat in een stripclub werd opgenomen, vroeg Franco welke actrices er topless wilden gaan. Toen niemand zich kandidaat stelde, zou hij zijn weggestormd.

“Ik dacht dat ik geselecteerd was omwille van mijn toewijding,” vertelt Dusome. “Maar toen besefte ik dat hij enkel geïnteresseerd was in mijn borsten. Volgens mij is Franco niet met slechte bedoelingen beginnen te lesgeven, maar heeft hij gaandeweg steeds meer keuzes gemaakt waarbij mensen gekwetst werden.”

Franco’s advocaat ontkent de beschuldigingen en wijst erop dat er ook al tientalle studenten getuigden over hun positieve ervaringen bij Studio 4.

Bron: The Playlist

Lees meer over: