Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.04.2021

James Cameron dreigde scenaristen Avatar-sequels te ontslaan wegens nieuwe ideeën

door Vertigo

Avatar is momenteel de succesvolste film in de box-officegeschiedenis en voor de sequels wilde regisseur James Cameron vasthouden aan wat het origineel zo’n hit maakte.

“Ik stelde een groep scenaristen samen en zei dat ik geen nieuwe ideeën of voorstellen wilde horen tot we ontdekt hadden waarom de eerste film werkte en aansloeg bij het publiek,” zegt Cameron.

“Ze wilden het echter enkel over nieuwe verhalen hebben en op een gegeven moment moest ik dreigen hen allemaal te ontslaan omdat ze zoals alle scenaristen iets nieuws wilden bedenken,” vervolgt hij.

Cameron en de scenaristen herbekeken Avatar en verklaarden zijn succes aan de hand van drie niveau’s. Het eerste was de plot en het tweede de thema’s kapitalisme, imperialisme, kolonialisme, schending van de mensenrechten en gebrek aan contact met de natuur.

“We waren het er allemaal over eens dat er een derde niveau was dat je niet in woorden kon uitdrukken,” zegt Cameron. “Avatar geeft je een dromerig gevoel van verlangen naar een veilige plek waar je je thuisvoelt. Dat is het spirituele niveau van de film.”

Uiteindelijk liet het schrijversteam zich door het derde niveau leiden om nieuwe verhalen te verzinnen. “We hebben veel verhaallijnen voor de tweede en derde film bedacht en afgewezen omdat ze ons niet dat verrukkelijke, dromerige gevoel gaven,” zegt Cameron.

Bron: IndieWire

Lees meer over: