Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2015

Italiaans regisseur Francesco Rosi overleden

door Jimmy Van der Velde

De Italiaanse Gouden Palm-winnaar Francesco Rosi is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was befaamd om zijn sociaal realistische en maatschappijkritische films.

Hij begon zijn filmcarrière als een assistent van Luchino Visconti op de set van La terra trema. In 1958 kroop hij voor het eerst alleen achter de camera met het misdaaddrama La sfida. Hij won er de Speciale Juryprijs mee op het Filmfestival van Venetië.

Misdaad en corruptie werden thematische stokpaardjes van Rosi. In 1962 legde hij op onverbiddelijke wijze het Siciliaanse criminele milieu bloot in Salvatore Giuliano, en een jaar later belichtte hij de dubieuze praktijken van Italiaanse vastgoedmakelaars en de bouwindustrie in Le mani sulla città. Met die laatste film veroverde hij de Gouden Leeuw in Venetië.

In 1972 werd hij in Cannes bekroond met de Gouden Palm voor Il caso Mattei, een film over de mysterieuze dood van de manager Enrico Mattei. Een decennium later ontving hij een Oscarnominatie voor de familietragedie Tre fratelli.

Rosi maakte zijn laatste film in 1997 met de Primo Levi-verfilming La tregua.

Zelf omschreef hij zijn stijl als kritisch realisme. “Ik wou films maken die de realiteit van dingen als politiek, economie en criminaliteit toonden.” Fenomenen die allemaal zéér nauw met elkaar verbonden zijn, volgens de Italiaanse grootmeester.

 

Bron: Variety

@TheJimeister