Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2018

Is The Dark Knight de enige post-9/11-film noir?

door Vertigo

Telkens wanneer de Verenigde Staten een periode van grote onrust doormaakten, maakte de film noir een comeback. De stijl ontstond na de Tweede Wereldoorlog en herleefde na de Vietnamoorlog en het Watergate-schandaal.

In bijgevoegd video-essay stelt men de vraag waarom de terreuraanslagen van 9/11 niet tot een derde film noir-golf hebben geleid. Slechts één voorbeeld zou eruit zijn voortgekomen: Christopher Nolans The Dark Knight.

Het tweede deel in Nolans Batman-trilogie zou namelijk zowel kenmerken van film noir vertonen als de paranoia, duisternis en ontgoocheling van het tijdperk na 9/11 weergeven.

Bovendien zou de huidige golf aan superheldenfilms in zijn geheel een reactie zijn op 9/11 en de nieuwe manier om thema’s van rechtvaardigheid, morele ambiguïteit en mislukte, goede bedoelingen te behandelen. The Dark Knight blijft echter de enige die dat deed in noir-stijl.

Ook onderscheidt hij zich van andere superheldenfilms door te beweren dat iedereen op het slechte pad kan raken, terwijl het Marvel Cinematic Universe stelt dat mensen hun tekortkomingen kunnen overwinnen om helden te worden.