Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.09.2018

Is Netflix volgend jaar niet welkom op Berlinale?

door Vertigo

Netflix’ deelname aan de grote Europese filmfestivals blijft een heet hangijzer. De streamingreus stuurde zijn kat naar Cannes, maar won in Venetië de Gouden Leeuw voor Alfonso Cuaróns Roma. Volgende aan de beurt is het filmfestival van Berlijn en daar is Netflix volgens één groepering alvast niet welkom.

HFD Kino, een vereniging van Duitse bioscoopuitbaters, heeft de kant van hun Italiaanse collega’s gekozen en kritiek geüit op Netflix’ day and date-strategie. Die houdt in dat films tegelijkertijd op het streamingplatform en in de biscoop uitkomen. “De Berlinale zou niet mogen misbruikt worden voor day and date-cinema,” zei HDF Kino-CEO Thomas Negele. “We nemen hetzelfde standpunt in als de Italiaanse verenigingen.”

Het filmfestival van Berlijn liet nog nooit een Netflix-film toe tot de officiële competitie en slechts één mocht er tot nu toe vertoond worden, de docu What Happened, Miss Simone. Amazon werd daarentegen wel uitgenodigd met Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot, omdat zij hun films een exclusieve bioscooprelease geven.

In Italië hebben verschillende filmorganisaties zich uitgesproken tegen de overwinning van Roma. “De winnaar van de Gouden Leeuw zou voor iedereen binnen handbereik moeten zijn. Dat wil zeggen in de bioscoop en niet op een Amerikaans streamingplatform.”

Bron: IndieWire