Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.08.2017

Is Dunkirk historisch correct?

door Vertigo

Christopher Nolans eigenzinnige oorlogsthriller Dunkirk oogst zowel bij critici als fans niets dan lof. Maar wat vindt een kritische historicus als Michael Korda eigenlijk van Dunkirk? Wel, de man is duidelijk fan. Hij noemt Dunkirk “moedig, indrukwekkend en fantastisch.”

Korda, wiens boek over de slag bij Duinkerke in september verschijnt, vindt dat Nolans unieke aanpak ervoor gezorgd heeft dat Dunkirk een veel accurater beeld schetst van oorlogsvoering dan de meeste genregenroten. Zo vindt hij Saving Private Ryan maar “een gekunsteld docudrama.”

Korda is fan van het ontbreken van een centraal personage en een centrale verhaallijn: “De gebruikelijke clichés ontbreken volledig. Geen artificiële scènes met Winston Churchill en generaal Ismay, bijvoorbeeld.”

Hij is nog het meest onder de indruk van de visuele pracht van de vliegtuigscènes: “Op dat vlak kent Dunkirk zijn gelijke niet”, vertelt hij. “En ook de manier waarop Nolan de plezier- en vissersboten in beeld brengt, is indrukwekkend. Je krijgt een accuraat beeld van hoe het moet gevoeld hebben om in zo’n klein bootje het Kanaal over te varen richting Duinkerke.”

Bron: Indie Wire