Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.01.2020

Is dit de oplossing voor Oscar-uitsluiting vrouwelijke regisseurs?

door Vertigo

Cineaste Alma Har’el (Honey Boy) heeft in een column voor Entertainment Weekly gereageerd op de Oscarnominaties. Net zoals het geval was met de Golden Globes en de BAFTA’s werd er namelijk geen enkele vrouw genomineerd voor Beste Regisseur.

Om te beginnen staat Har’el stil bij het belang van awards. Volgens haar moeten indieregisseurs en vrouwelijke in het bijzonder hun hele broodwinning op het spel zetten om campagne te voeren.

“Je werkt vijf tot zes maanden gratis,” zegt ze. “Als je een award wint, krijg je echter mogelijk een bonus die vaak meer bedraagt dan alles wat je aan die film verdiend hebt.”

“De resultaten van een campagne hangen vaak af van het budget en het aantal handjes dat je wilt schudden in kleren die je je niet kan veroorloven,” vervolgt ze. “We hebben echter geen keuze. Zonder awards worden minder bekende indies mogelijk nooit ondekt.”

Har’el heeft echter een oplossing: meer en diversere categorieën. Ze laat zich daarvoor inspireren door de Directors Guild of America die in 2015 een categorie voor debuterende regisseurs in het leven riep.

Daarvoor werd Har’el net als Mati Diop (Atlantique) en Melina Matsoukas (Queen & Slim) dit jaar namelijk wel genomineerd. Ze stelt dan ook voor dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de categorie Beste Regisseur opsplitst in mannen en vrouwen.

“Ik begrijp niet waarom daar zo afkeurend op gereageerd wordt, terwijl het met acteurs wel gebeurt,” zegt ze. “Het is naïef om te denken dat actrices evenveel in de bloemetjes zouden gezet worden als ze geen aparte categorieën hadden.”

Bron: EW