Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.05.2017

Waar is de 650 miljoen dollar van Johnny Depp naartoe?

door Vertigo

De levensstijl en financiën van Johnny Depp hebben geleid tot een rechtszaak die de manier van zakendoen in Hollywood drastisch kan veranderen.

De laatste jaren doen er veel geruchten de ronde over de excentrieke acteur uit de Pirates of the Caribbean-franchise. Depps scheiding van Amber Heard werd breed uitgesmeerd in de pers, er werd gefluisterd dat hij  vaak te laat op sets aankomt, soms zelfs in dronken toestand.

Toch blijft hij een van de best betaalde acteurs in Hollywood, hij zou zelfs al meer dan 650 miljoen dollar verdiend hebben in zijn carrière. Maar dat geld is er blijkbaar allemaal doorgejaagd, want Depp zit in zware financiële moeilijkheden.

Voor die problemen houdt hij zijn langdurige businessmanager, Joel Mandel, verantwoordelijk, van wie hij nu 25 miljoen dollar eist wegens fraude en mismanagement. Depp wordt verdedigd door Adam Waldman, een advocaat uit Washington die ondermeer Cher en Angelina Jolie tot zijn klanten mag rekenen.

Waldman beweert dat Depp niks over zijn eigen financiën wist en dat zijn ex-manager slecht met het geld is omgegaan. Men zou bijvoorbeeld leningen zijn aangegaan in naam van de Hollywood-ster buiten zijn weten om. Bovendien zegt Waldman dat Mandel Depps belastingen niet op tijd heeft betaald, waardoor er nu miljoenen dollars aan interesten en boetes betaald moet worden.

Maar het belangrijkste punt dat Waldman aanhaalt is dat Mandels firma TMG niet alleen optrad als Depps businessmanagement, maar ook als zijn advocatenkantoor. En het is in Californië ten strengste verboden dat advocaten een deel van de winst van hun cliënten opstrijken, tenzij er een contract is waarin dit duidelijk beschreven staat. En dat is er niet,

Die manier van werken is echter ingeburgerd in Hollywood, dus het vonnis in deze zaak kan het begin betekenen van heel wat juridisch getouwtrek. “ Ik denk dat deze zaak de manier van zakendoen in Hollywood voorgoed kan veranderen”, zegt Waldman. “Als wij gelijk krijgen, dan zal het proces een effect hebben dat veel verder gaat dan de persoonlijke belangen van de partijen.”

Mandel heeft op zijn beurt een proces aangespannen tegen Depp wegens achterstallige betalingen en zegt dat de acteur zelf verantwoordelijk is voor zijn financiële put. De leningen ontkent hij niet, maar die waren volgens hem nodig om het hoofd boven water te houden en ook de achterstallige belastingen legt Mandel bij de acteur omdat er geen geld voorradig was wanneer de belastingen betaald moesten worden.

Deze hele zaak speelt zich af op de vooravond van de première van de vijfde Pirates of the Caribbean-aflevering en Disney hoopt dat Depps persoonlijke problemen geen impact zullen hebben op de box-office-resultaten. De laatste blockbuster die Depp voor het Huis van de Muis maakte, Alice through the Looking Glass, zorgde al voor een verlies van honderden miljoenen dollars en het laatste wat men wil is dat herhaald zien.

En de acteur zelf? Die zwijgt als vermoord, behalve tijdens één interview in The Wall Street Journal: “Het is mijn geld, als ik 15.000 watjes per dag wil kopen, doe ik dat. Ik heb heel hard gewerkt en veel mensen vertrouwd, waarvan sommigen me duidelijk bedrogen hebben.”

Bron: THR