Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.09.2022

Iraanse filmmakers Asghar Farhadi en Bahman Ghobadi vragen steun voor protesten tegen regime

door Vertigo

In een open brief aan de Oscaracademie vraagt de gelauwerde filmmaker Bahman Ghobadi steun voor de protesten in Iran. De regisseur van Turtles Can Fly en A Time for Drunken Horses doet dat naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw. Die werd vermoord door de Iraanse moraliteitspolitie omdat ze geen hoofddoek droeg.

“Als lid van jullie Academie vraag ik jullie: verspreid deze boodschap onder de andere leden”, roept Ghobadi op. “Mijn volk en ik hebben jullie steun nodig. Schaar jullie achter de mensen in Iran en hun recht om te protesteren. We hebben jullie hulp meer dan ooit nodig.”

Tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (A Seperation, The Salesman) sluit zich daarbij aan. In een videoboodschap roept hij de wereld op om de protestanten actief te steunen.

”Deze video is gericht naar alle artiesten, filmmakers, intellectuelen en burgerrechtenactivisten”, zegt Farhadi. “Als je gelooft in menselijke waardigheid, vrijheid en solidariteit, steun ons dan. Maak video’s, schrijf over ons, doe alles wat je kan.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: