Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.05.2018

Iraans regisseur Asghar Farhadi neemt het in Cannes op voor zijn landgenoot Jafar Panahi

door Vertigo

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi heeft dankzij de Oscarwinnende films A Separation en The Salesman een sterke internationale reputatie uitgebouwd. Op het festival van Cannes staat hij opnieuw in de belangstelling met zijn meest recente langspeler Everybody Knows met Javier Bardem en Penelope Cruz.

De twee hoofdrolspelers ontvingen hetzelfde loon voor de film, iets wat Cruz bevestigde met een simpele “Ja.” Farhadi onthulde dat hij Spaans had geleerd om de tekst van de twee acteurs te begrijpen. Daarnaast sprak hij zich ook uit over zijn landgenoot Jafar Panahi, die ondanks de selectie van zijn film Three Faces niet in Cannes kan aanwezig zijn. Panahi werd namelijk in 2010 veroordeeld tot twintig jaar huisarrest nadat hij zich negatief uitsprak over de Iraanse regering.

Farhadi nam het voor zijn collega op. “Dit is een bijzonder jaar,” zei hij. “Er zijn twee Iraanse films in competitie. Ik heb enorm veel bewondering voor Panahi en de manier waarop hij films blijft maken ondanks alle tegenstand. Dus blijf ik hopen dat hij het festival alsnog kan bijwonen. Het is vreemd om hier te zijn, terwijl hij er niet is en ik heb er echt moeite mee. Wat het publiek van zijn film vindt is echter nog belangrijker.”

Zonder dieper in te gaan op politiek voegde Farhadi er nog aan toe: “In tegenstelling tot wat de media zegt zijn mensen van verschillende culturen op emotioneel vlak elkaars gelijken. Liefde, haat en woede zijn universeel. Mijn film en die van Panahi kunnen aantonen hoe nauw we aan elkaar verwant zijn en het is goed voor mensen buiten Iran om dat te weten. We hebben allemaal dezelfde roots en het is belangrijk dat we daar de aandacht op vestigen.”

Bron: The Playlist