Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.01.2024

Io capitano: Gomorra-regisseur Matteo Garrone transformeert migratiedrama tot epische thriller (recensie)

door Chris Craps

De gruwel die migranten meemaken tijdens hun overtocht naar een continent of land van ‘vrede, kansen en overvloed’ is al vaker het onderwerp van bescheiden filmproducties geweest. Gomorra-regisseur Matteo Garrone maakt er met Io capitano echter een epische thriller van.

Garrone bekijkt het verhaal van de aankomende migranten op Lampedusa of Sicilië niet vanuit het Italiaanse vasteland, maar vanuit het Afrikaanse continent. Hij volgt Seydou en Moussa, twee jongens uit Dakar die naar het beloofde paradijs Europa trekken. Hen wacht echter een gruwelijke odyssee. Waar ze ook belanden, heerst onmenselijkheid.

Het schokkendste deel van de film beschrijft hoe het tweetal samen met andere vluchtelingen door mensensmokkelaars in een overvolle jeep door de Sahara worden gevoerd. Val je eraf, dan heb je dodelijke pech, want de chauffeur stopt niet. Later blijkt dat de onfortuinlijke reizigers nog een enorme afstand te voet moeten doen. Wie uitgeput is, is ten dode opgeschreven. En alsof deze mensen nog niet genoeg hebben afgezien, wacht hen gangsterbendes, corrupte grenspolitiemannen en slavenhandelaars.

Garrone filmde deze helletocht met prachtige epische beelden die contrasteren met het lijden van de personages. Minstens zo knap is de enorme spanning die in de film werd opgebouwd, omdat je al heel snel meeleeft met die jongens. Het zijn geen naamloze figuren in een massa, zoals we die vaak op het nieuws zien.

Een absolute must-see!

>>Klap

In deze epische thriller-odyssee beschrijft de Italiaanse cineast Matteo Garrone (Gomorra) de helletocht van twee Senegalese jongeren om Europa te bereiken. Verwant met In this World van Michael Winterbottom.

Regie Matteo Garrone
Cast Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawagodo
Speelduur 2u01
Vanaf 10 januari in de bioscoop

Lees meer over: