Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.07.2019

Internationale filmfestivals eisen vrijlating Iraanse cineast

door Vertigo

Regisseur Mohammad Rasoulof werd deze week veroordeeld tot één jaar cel omdat zijn films propaganda tegen zijn thuisland Iran zouden bevatten. Bovendien mag hij twee jaar het land niet verlaten en sociaal of politiek actief zijn.

De filmfestivals van Cannes, waar Rasoulof in 2017 de Un Certain Regard-award won voor A Man of Integrity, en New York hebben een oproep gedaan om hem vrij te laten.

“Hoewel hij herhaaldelijk werd gecensureerd en opgesloten, is hij politieke onrechtvaardigheid blijven aankaarten in zijn werk,” staat te lezen in een statement van het New York Film Festival en Film at Lincoln Center. “Nu wordt hij het zwijgen opgelegd.”

ARP Selection, de Franse distributeur van A Man of Integrity, heeft een petitie gestart voor zijn vrijlating. “Rasoulof is een artiest,” staat te lezen. “Het is absurd om hem als een bedreiging voor de nationale veiligheid te bestempelen. Zijn eigen wapen is zijn palet van schaduwen en licht.

“Ik wordt beschuldigd van propaganda tegen de staat omdat ik verhalen vertellen,” zei Rasoulof zelf. “Mijn films zijn niet politiek, maar bevatten sociale kritiek met politieke gevolgen.”

Bron: IndieWire