Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.01.2022

International Film Festival Rotterdam onthult programma 2022-editie

door Vertigo

Vandaag maakte International Film Festival Rotterdam (IFFR) tijdens een persconferentie de 14 films bekend die zijn geselecteerd voor de Tiger Competition. Ook de selecties van de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition zijn bekend. Deze films worden online beschikbaar gesteld voor de pers en filmindustrie.

Daarnaast onthulde het festival de films die van 26 januari tot en met 6 februari 2022 voor het Nederlands publiek via IFFR.com online beschikbaar zijn: films uit de programmaonderdelen Harbour, Limelight, Bright Future, Cinema Regained. Ook werden openingsfilm Please Baby Please van Amanda Kramer en Big Talks met Amanda Kramer, Mathieu Amalric en Robby Müller Award-winnaar Sayombhu Mukdeeprom aangekondigd.

“De aankondiging van het volledige festivalprogramma is elk jaar een opwindend moment en dit jaar is dat niet anders, ook na de moeilijke beslissing om het festival alleen online door te laten gaan,” zegt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. “Op onze website presenteren we een mooie selectie films voor publiek in Nederland.”

“Tegelijk zorgen we dat de competitiefilms en de filmmakers die ons hun premières toevertrouwden een podium krijgen in het programma dat toegankelijk is voor geaccrediteerde Press & Industry wereldwijd. Later in het jaar, zodra bioscopen weer open mogen, tonen we de competitiefilms op het grote doek aan het publiek.”

Tiger Competition

De Tiger Competition is IFFR’s podium voor opkomend filmtalent. Dit jaar dingen 14 geselecteerde titels mee naar drie prijzen: de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000.

De Tiger Jury bestaat uit Zsuzsi Bánkuti, Gust Van den Berghe, Tatiana Leite, Thekla Reuten en Farid Tabarki.

Selectie Tiger Competition 2022:
Achrome, Maria Ignatenko, 2022, Rusland
The Cloud Messenger, Rahat Mahajan, 2022, India
A criança, Marguerite de Hillerin/Félix Dutilloy-Liégeois, 2022, Portugal
EAMI, Paz Encina, 2022, Paraguay/Duitsland/Argentinië/Nederland/Frankrijk/Verenigde Staten
Excess Will Save Us, Morgane Dziurla-Petit, 2022, Zweden
Kafka for Kids, Roee Rosen, 2022, Israël
Malintzin 17, Mara Polgovsky/Eugenio Polgovsky, 2022, Mexico
Met mes, Sam de Jong, 2022, Nederland
The Plains, David Easteal, 2022, Australië
Proyecto Fantasma, Roberto Doveris, 2022, Chili
Le rêve et la radio, Renaud Després-Larose/Ana Tapia Rousiouk, 2022, Canada
Silver Bird and Rainbow Fish, Lei Lei, 2022, Verenigde Staten/Nederland
To Love Again, Gao Linyang, 2022, China
Yamabuki, Yamasaki Juichiro, 2022, Japan/Frankrijk

Big Screen Competition

De Big Screen Competition biedt een brede kijk op cinema en slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilm. Dit jaar zijn 10 films geselecteerd. IFFR vraagt een publieksjury om hieruit de winnaar van de VPRO Big Screen Award te kiezen.

De winnende film krijgt gegarandeerd een bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden op televisie door VPRO en NPO. Aan de prijs zit ook een geldbedrag van €30.000 verbonden dat in gelijke delen wordt verdeeld tussen de regisseur en de distributeur van de film.

Selectie Big Screen Competition 2022:
Assault, Adilkhan Yerzhanov, 2022, Kazachstan/Rusland
Broadway, Christos Massalas, 2022, Griekenland/Frankrijk/Roemenië
CE2, Jacques Doillon, 2021, Frankrijk
Daryn’s Gym, Brett Michael Innes, 2021, Zuid-Afrika
Drifting Petals, Clara Law, 2021, Australië
The Harbour, Rajeev Ravi, 2022, India
The Island, Anca Damian, 2021, Roemenië
Kung Fu Zohra, Mabrouk El Mechri, 2021, Frankrijk
Mi vacío y yo, Adrián Silvestre, 2021, Spanje
Splendid Isolation, Urszula Antoniak, 2022, Nederland

Ammodo Tiger Short Competition

IFFR heeft 16 films aangekondigd die geselecteerd zijn voor de Ammodo Tiger Short Competition. De jury bestaat uit Tim Leyendekker, Nduka Mntambo en Rieke Vos. Zij kiezen de winnaars van drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards, elk ter waarde van €5.000.

Selectie Ammodo Tiger Short Competition 2022:
Answering the Sun, Rainer Kohlberger, 2022, Oostenrijk/Duitsland
Becoming Male in the Middle Ages, Pedro Neves Marques, 2022, Portugal
Chants from a Holy Book, Cesar Gananian/Cassiana Der Haroutiounian, 2021, Brazilië
Constant, Sasha Litvintseva/Beny Wagner, 2022, Duitsland/Verenigd Koninkrijk
Dawn, Leonor Noivo, 2021, Portugal
Glass Life, Sara Cwynar, 2021, Verenigde Staten
Isn’t It a Beautiful World, Joseph Wilson, 2021, Verenigd Koninkrijk
The Making of Crime Scenes, Hsu Che-yu, 2022, Frankrijk/Taiwan
Nazarbazi, Maryam Tafakory, 2022, Iran/Verenigd Koninkrijk
El nombre de las cosas, Diego Escobar, 2022, Chili
Nosferasta: First Bite, Bayley Sweitzer/Adam Khalil, 2021, Verenigde Staten
Polycephaly in D, Michael Robinson, 2021, Verenigde Staten
Punctured Sky, Jon Rafman, 2021, Verenigde Staten
Songs for Living, Korakrit Arunanondchai/Alex Gvojic, 2022, Verenigde Staten/Thailand
Tomorrow Is a Water Palace, Juanita Onzaga, 2022, België
Urban Solutions, Arne Hector/Luciana Mazeto/Vinícius Lopes/Minze Tummescheit, 2022, Duitsland/Brazilië

IFFR 2022: selectie voor publiek

Vanwege zorgen rond corona en de lockdown in Nederland heeft IFFR besloten de 51e editie van het festival in afgeslankte vorm online te laten plaatsvinden. Publiek in Nederland heeft tijdens IFFR 2022 online toegang tot 52 films uit de programmaonderdelen Harbour, Bright Future, Cinema Regained, Focus: Amanda Kramer en RTM.

De films zijn van donderdag 27 januari tot en met zondag 6 februari on demand beschikbaar. De wereldpremière van Please Baby Please van Amanda Kramer opent op 26 januari samen met de korte film Stranger Than Rotterdam with Sara Driver van Lewie en Noah Kloster het festival met een online Opening Night vertoning om 20u.

Press & Industry-selectie 2022

IFFR geeft geaccrediteerde pers en filmprofessionals internationaal via Festival Scope Pro toegang tot de Press & Industry-selectie 2022. De selectie bevat onder meer alle films uit de Tiger Competition, de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition. Daarnaast zijn er meer dan 200 films beschikbaar uit de programmaonderdelen Harbour, Bright Future, Limelight, Cinema Regained, Short & Mid-length Film en RTM.

De IFFR Pro-evenementen CineMart en Rotterdam Lab vinden ook online plaats. De IFFR Awards Ceremony vindt plaats op 2 februari, waarbij zowel de prijzen van de festivalcompetities als de IFFR Pro Awards worden uitgereikt.

Big Talks

Het programma IFFR Talks is wereldwijd toegankelijk op IFFR.com, met onder andere Big Talks met de Amerikaanse filmmaker, artiest en schrijver Amanda Kramer, de Franse acteur en regisseur Mathieu Amalric en de Thaise cinematograaf en winnaar van de Robby Müller Award Sayombhu Mukdeeprom.

25 Encounters

IFFR presenteert 25 Encounters, een tweedelig programma ter gelegenheid van de 50e editie van het festival en een viering van cinema in de breedste zin. Het programma bestaat uit 25 gesprekken tussen filmmakers en filmfanaten waarin zij reflecteren op het verleden, het heden en de toekomst van filmfestivals en IFFR.

Deze 25 ontmoetingen worden in een publicatie vereeuwigd. Aanvullend kiezen de deelnemers samen 25 films die op IFFR Unleashed worden vertoond. Deze films komen in drie batches online, te beginnen op 6 februari, de laatste dag van IFFR 2022.

Kaartverkoop en meer

De kaartverkoop voor IFFR 2022 opent op 21 januari 2022. Op IFFR.com staat praktische informatie over hoe je kaarten koopt en hoe je films kunt kijken.

Lees meer over: