Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.08.2021

Instagram verontschuldigt zich voor verwijdering poster nieuwe Almodóvar met zichtbare tepel

door Vertigo

Instagram heeft zich verontschuldigd voor de verwijdering van berichten waarin een poster van Pedro Almodóvars Madres paralelas werd gedeeld.

Op de poster is een melk afscheidende tepel te zien en dat gaat in tegen de regels omtrent naakt van Instagrams moederbedrijf Facebook. Ondertussen staan de berichten echter weer online.

“Onder bepaalde omstandigheden maken we uitzonderingen op de regels, bijvoorbeeld als er een duidelijke artiestieke context is,” zegt Instagram in een statement. “We verontschuldigen ons voor de mogelijke verwarring die we hebben veroorzaakt.”

Volgens Javier Jaén, de ontwerper van de poster, was Almodóvar er zich van bewust dat het beeld voor problemen kon zorgen op sociale media. Toch nam hij het voor Jaéns design op.

“Pedro vertelde me dat hij al films met posters maakte voordat Instagram bestond en dat ook zou blijven doen als Instagram er niet meer was,” zegt Jaén.

“Het beeld op de poster is waarschijnlijk het eerste dat ik zag toen ik geboren werd,” zegt Jaén. “Instagram vindt het echter gevaarlijk en pornografisch. Hoeveel mensen vertellen ze op die manier dat hun lichaam slecht en gevaarlijk is?”

“Volgens Instagram ziet hun technologie geen verschil in context,” voegt hij eraan toe. “Dat kan me niet schelen. Pas je technologie dan aan.”

Bron: IndieWire