Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.05.2022

Inheemse producent geweerd van rode loper in Cannes voor het dragen van traditioneel schoeisel

door Steven Tuffin

De inheemse Canadese producent Kelvin Redvers, lid van de Dene-stam, werd van de rode loper in Cannes geweerd tijdens de wereldpremière van Valeria Bruni Tedeschi’s Les Amandiers omdat hij traditionele mocassins droeg. De producent zegt dat hij het gevoel kreeg een “crimineel” te zijn omdat hij zijn cultuur vertegenwoordigde.

“Ik hoopte een voorbeeld te dragen van iets dat formeel is in mijn cultuur: een prachtig paar mocassins dat door mijn zus geborduurd was met kralen”, zegt Redvers. “Ik was vrij opgewonden om deze te dragen”

Zodra de security de mocassins opmerkte, hielden Redvers echter tegen en na een discussie werd de producent gevraagd de rode loper te verlaten. Hoewel zijn Franstalige collega probeerde uit te leggen dat Cannes normaal flexibiliteit bied voor culturele outfits zoals sari’s en kilts, waren de protesten aan dovemansoren gericht.

“Een vrij agressieve veiligheidsagent was het zat, ging recht in mijn gezicht staan en zei: ‘Je moet nu weggaan. Ga weg!'”, zegt Redvers. “Ik was erg in de war en gekwetst. Ik voelde me gekleineerd. Ik werd behandeld als een crimineel omdat ik mijn formele traditionele kleding probeerde te dragen.”

Redvers mocht pas weer de rode loper op nadat hij ‘nettere’ schoenen had aangedaan. Nadat verschillende publicaties hadden geklaagd over Redvers’ uitsluiting, ontmoetten de festivalorganisatoren Redvers en boden hun excuses aan.

Bron: Variety

Lees meer over: