Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.08.2018

Incredibles 2-regisseur Brad Bird heeft zijn buik vol van sequels

door Vertigo

Hoewel hij met Incredibles 2 zelf één van de succesvolste sequels van het jaar heeft gemaakt, is regisseur Brad Bird Hollywoods obsessie met vervolgfilms een beetje beu. Volgens Bird moet er meer ruimte zijn voor originele ideeën.

“Enkele van de beste films aller tijden zijn sequels,” zei hij, “en ze zijn niet gemakkelijk om te maken. Het zijn echter stilaan de enige grote en ambiteuze films die Hollywood nog bereid is om te maken. Dat is niet alleen droefwekkend, maar ook kortzichtig.”

Bird haalde het oeuvre van Christopher Nolan aan als tegenvoorbeeld. Nolan regisseerde drie succesvolle Batman-films, maar wisselde ze af met originele spektakelfilms zoals The PrestigeInception en Interstellar. Bovendien scoorde hij vorig jaar nog een dikke hit met Dunkirk.

Dunkirk was gebaseerd op een origineel script en was een grote film met een ambitieuze structuur,” zei Bird, “die de gebeurtenissen van één uur, één dag en één week door elkaar mengde. Net als zijn andere originele ideeën was het een box-office-succes en dat doet hopen op meer originele films.”

Volgens Bird, die zelf de originele box-office-flop Tomorrowland regisseerde, ligt het probleem gedeeltelijk bij het publiek. Zij komen namelijk niet massaal genoeg opdagen naar originele films zoals Edge of Tomorow en al helemaal niet naar Blade Runner 2049, een sequel met een pak frisse ideeën.

Bron: IndieWire