Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.01.2016

In memoriam David Bowie

door Jimmy Van der Velde

De iconische singer-songwriter David Bowie is overleden op 69-jarige leeftijd na een strijd met kanker. Dat trieste nieuws werd aangekondigd op de Facebookpagina van de artiest.

Naast een indrukwekkende muzikale carrière die meer dan veertig jaar beslaat en waarin hij zich waagde aan glam rock, art rock, dance pop, punk en elektronische muziek, heeft de man ook een opmerkelijke filmcarrière achter de rug.

Het acteervak intrigeerde The Thin White Duke al vanaf jonge leeftijd. Zo studeerde hij avant-gardetheater en mime in de jaren zestig. In 1969 dook hij op in de kortfilm The Image als een geest die een kunstschilder kwelt. Zeven jaar later zou hij zijn eerste grote filmrol vertolken in Nicholas Roegs The Man Who Fell to Earth. Het was de start van een filmoeuvre waarin hij zijn extravagante verschijning ten volle benutte.

The Man Who Fell lto Earth (1976)

Bowie speelt in deze scifi-film een alien die op de aarde crasht en op zoek is naar water voor zijn planeet, die lijdt onder een helse droogte. Tijdens de opnames gebruikte Bowie heel wat cocaine, waardoor hij later opbiechtte dat hij nooit echt goed wist wat er op de set gebeurde en waar de film over ging. Omdat hij weinig acteerervaring had, gebruikte hij vooral zijn instincten. “Soms voelde ik me even vervreemd als mijn personage.”

 

Just a Gigolo (1978)

Bowie vertolkt in dit curiosum de hoofdrol als een Pruisische officier die na de Eerste Wereldoorlog aan de slag gaat als gigolo in Berlijn. Dit was de laatste film van Marlene Dietrich.

 

The Hunger (1983)

Een erotische vampierfilm van Tony Scott waarin Bowie te zien is naast Susan Sarandon en Catherine Deneuve. De prent groeide uit tot een cultfilm.

 

Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983)

Een Brits-Japanse productie van Nagisa Oshima met Bowie als een majoor die vastzit in een gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de regisseur had Bowie een “innerlijke spirit die onverwoestbaar was”.

 

Labyrinth (1986)

Een extravagant fantasy-avontuur met Bowie als Jared, the Goblin King, die het kleine broertje van de vijftienjarige Sarah in handen krijgt. Ze kan hem enkel terugkrijgen als ze het labyrint van Jared oplost.

 

The Last Temptation of Christ (1988)

Het controversiële Jezus-portret van Martin Scorsese. De meestercineast castte Bowie als Pontius Pilatus.

 

Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Een samenwerking met David Lynch leek wel onvermijdelijk. In dit vervolg op de bekende tv-reeks kruipt de zanger in de huid van een mysterieuze FBI-agent.

 

The Prestige (2006)

Zijn memorabelste rol van de afgelopen tien jaar speelde Bowie in deze topper van Christopher Nolan. Hij duikt op als de uitvinder Nikola Tesla, die de goochelaars in de film nieuwe, indrukwekkende trucjes leert.

 

@TheJimeister