Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.01.2016

In memoriam Alan Rickman

door Jimmy Van der Velde

De Britse film- en theateracteur Alan Rickman is overleden aan kanker op 69-jarige leeftijd. Dat bevestigde zijn familie aan de krant The Guardian. Op het witte doek maakte hij faam in films als Die Hard, Sense and Sensibility, Galaxy Quest, Love Actually en de Harry Potter-franchise.

Zijn onnavolgbare présence werd vaak getypeerd door een onweerstaanbaar charisma, een intimiderende dreiging en natuurlijk een vibrerend stemgeluid dat na elke zin nog enkele seconden nazinderde. Het maakte van de schurken die hij gestalte gaf rijkgeschakeerde personages die je zowel haatte als liefhad. Maar daarnaast beschikte hij evenzeer over het talent om zachtaardige, aimabele figuren neer te zetten en om komische personage overtuigend te brengen.

Rickman zag voor het eerst het daglicht op 27 februari 1946 als de zoon van een huisvrouw en een fabrieksarbeider. Als tiener ontwikkelde hij een tekentalent, maar hij voelde zich voornamelijk aangetrokken tot het acteervak. Hij klopte aan bij de Royal Academy of Dramatic Art, waar hij ook afstudeerde.

Wat volgde was een carrière op de Britse planken. Hij werkte met verschillende toneelgroepen en acteerde in stukken als The Seagull, Romeo and Juliet en A View From the Bridge. In 1985 brak hij door met Les Liaisons Dangereuses, een rol die hem een Tony-nominatie opleverde.

Tijdens de jaren tachtig dook hij ook op in verschillende tv-reeksen, maar echte faam verwierf hij pas toen hij naar Hollywood trok en tekende voor zijn eerste grote filmrol: Hans Gruber in Die Hard.

Die Hard (1988)

Er bestaat bijna geen twijfel over: Alan Rickman zette in deze film een van de beste en memorabelste slechteriken uit de filmgeschiedenis neer. Hans Gruber is een innemende, intelligent man die ook zeer dodelijk blijkt. De acteur zorgde er mee voor dat Die Hard tot een meesterwerk binnen het actiegenre uitgroeide en dat mr. McClane de meest helse kerstavond ooit beleefde.

 

Truly Madly Deeply (1990)

Rickman speelt in dit romantische verhaal een man die sterft, maar terugkeert als ‘geest’ om tijd door te brengen met zijn rouwende geliefde. De Brit bewees met deze film dat hij ook genuanceerdere rollen aankon.

 

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Ja hoor, ook komedies waren een kolfje naar de hand van Rickman. Hij schittert in deze film naast Kevin Costner als een hilarische Sherrif of Nottingham. Hij won een Bafta voor de rol.

https://www.youtube.com/watch?v=LjQBbvMoNpc

 

Sense and Sensibility (1995)

Rickman veroverde een galante rol in deze Jane Austen-verfilming als de al wat oudere Colonel Brandon die het hart van Kate Winslet probeert te winnen. Het was de eerste van een reeks samenwerkingen met Emma Thompson.

 

The Winter Guest (1997)

Het regiedebuut van de gevierde acteur. Emma Thompson speelt een weduwe die naar Australië wil verkassen, maar een onverwachts bezoek krijgt van haar moeder.

 

Galaxy Quest (1999)

In deze ludieke satire behoort Alan Rickman tot de cast van een Star Trek-achtige tv-reeks. Zijn personage is een gefrustreerde acteur die een Spock-achtige figuur vertolkte in de scifi-reeks en de hele fancultuur die er bij komt kijken minderwaardig acht. Maar dan worden hij en zijn collega’s als echte ruimtehelden beschouwd door een bende buitenaardse wezens.

 

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

De gladde, reptielachtige Hogwarts-leerkracht Severus Snape is zonder twijfel de bekendste rol van de Britse acteergigant. Een enigmatische figuur die je nooit vertrouwd, maar ook nog volledig kan wantrouwen door het ambigue spel van Rickman. Hij speelde Snape in acht films.

 

Love Actually (2003)

Samen met heel wat andere bekende koppen vormt Rickman de cast van deze romantische kersttopper. Je kan hem aan het werk zien als een man die zijn huwelijk op het spel zet omdat hij een oogje heeft op zijn secretaresse.

 

Alice in Wonderland (2010)

Dat Rickman soms werd ingehuurd als stemacteur is geen grote verrassing. Zo mocht hij in deze Tim Burton-prent de stem verzorgen van een blauwe rups.

 

The King’s Gardens (2014)

De tweede langspeler die hij regisseerde. Rickman toont daarnaast nog eens hoe intimiderend hij kan zijn als de Franse koning Louis XIV. Hij castte Kate Winslet en niemand minder dan Matthias Schoenaerts in de hoofdrollen.

 

Rickman is binnenkort nog te horen in Alice Through The Looking Glass en te zien in het oorlogsdrama Eye in the Sky.

@TheJimeister