Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.01.2016

Gevierd cameraman Vilmos Zsigmond overleden

door Jimmy Van der Velde

De Hongaars-Amerikaanse cameraman Vilmos Zsigmond is overleden op 85-jarige leeftijd. Hij maakte beelden voor klassiekers als The Deer Hunter, McCabe and Mrs. Miller, Deliverance, The Long Goodbye, Heaven’s Gate, Blow Out en Close Encounters of the Third Kind. Voor die laatste won hij een Oscar.

De man wordt beschouwd als één van de belangrijkste en invloedrijkste cameramensen aller tijden. Hij werkte samen met topregisseurs als Steven Spielberg, Robert Altman, Brian De Palma, George Miller, Michael Cimino en John Boorman.

Hij studeerde film in Boedapest, maakte beelden tijdens de Hongaarse revolutie in 1956 en verliet datzelfde jaar zijn geboorteland. In 1962 werd hij een staatsburger van de Verenigde Staten. Hij begon zijn carrière met het draaien van exploitationfilms en brak in 1971 door met Altmans McCabe and Mrs. Miller.

Zijn stijl kenmerkt zich door een schilderachtige aanpak en een creatief gebruik van licht. De opmerking dat zijn films er nooit hetzelfde uitzien, beschouwde hij als een compliment.

De laatste vijftien jaar werkte hij driemaal samen met Woody Allen, stond hij op de set van De Palma’s The Black Dahlia en waagde hij zich aan enkele tv-opdrachten.

Bron: Variety

@TheJimeister