Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.05.2018

Ian ‘Gandalf’ McKellen haalt snoeihard uit naar homofoob Hollywood

door Vertigo

Ian McKellen, vooral bekend als Gandalf uit de The Lord of the Rings– en The Hobbit-trilogieën en Magneto uit de X-Men-films, heeft in het kader van zijn nieuwe documentaire McKellen: Playing the Part zijn ongezouten mening gegeven over het gebrek aan homoseksuele personages in Hollywood-films. De acteur is zelf homo en speelde in Gods and Monsters de eveneens homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale.

“Niemand verwacht sociale commentaar van Hollywood,” zei de acteur. “Men heeft daar nog maar net door dat er zwarte mensen bestaan en vrouwen werden er doorheen de geschiedenis op alle mogelijke manieren mishandeld. Homoseksuele mannen bestaan gewoon niet in Hollywood. Gods and Monsters was volgens mij de eerste keer dat men het bestaan van homo’s toegaf, ook al is de helft van Hollywood homoseksueel.”

Buiten The Lord of the Rings, The Hobbit en X-Men had McKellen trouwens bijna deel uitgemaakt van een andere blockbuster-franchise, namelijk Harry Potter. Na het overlijden van Richard Harris, die Albus Dumbledore speelde in de eerste twee films, werd hij benaderd om de rol over te nemen, maar daar kwam nooit iets van in huis.

Over Harris was McKellen overigens ook niet mild. “Toen Harris ziek was, vroeg men mij of ik geïnteresseerd zou zijn om hem te vervangen. Voor hij stierf onthulde Harris echter welke acteurs hij rotslecht vond en ik was er een van. Kenneth Branagh ook, dus was ik in goed gezelschap.”

Bron: The Playlist