Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2019

Horror, smartphones en vrouwen centraal op The Dead Don’t Die-persconferentie

door Vertigo

Tijdens de persconferentie van The Dead Don’t Die, de openingsfilm van het Cannes-filmfestival, heeft regisseur Jim Jarmusch zijn zombiekomedie nader toegelicht. Hij liet zich naar eigen zeggen inspireren door George A. Romero’s zombieklassieker Night of the Living Dead en andere horrorfilms.

“De monsterfilms van Universal en voornamelijk Dracula lieten een diepe indruk op mij na als kind,” zei hij. “Ik hou meer van vampiers dan van zombies en ben een grote fan van horrorregisseurs zoals John Carpenter en Sam Raimi. Een expert zou ik mijzelf niet noemen, maar ik heb veel horrorfilms geabsorbeerd.”

Jarmusch liet zich voor The Dead Don’t Die omringen door oude bekenden als Bill Murray (Broken Flowers), Tilda Swinton (Only Lovers Left Alive) en Adam Driver (Paterson) plus nieuwe gezichten zoals Selena Gomez. De actrice  en zangeres nam ook even het woord om kritiek te uiten op de huidige smartphonecultuur.

“Sociale media heeft een negatief effect gehad op mijn generatie in het bijzonder,” zei ze. “Ik vind het beangstigend dat jongeren niet op de hoogte zijn van het nieuws en niet goed geïnformeerd zijn.”

Zelf heeft Gomez ruim 150 miljoen volgers op Instagram. “Ik ben blij dat ik een platform heb,” zei ze, “maar soms ontmoet ik jonge meisjes die gepest worden en zich niet kunnen uitdrukken. Sociale media kan iets heel positiefs zijn, maar je moet er voorzichtig mee omspringen en de tijd die je eraan spendeert aan banden leggen.”

Tot slot hield Swinton een pleidooi voor vrouwelijke regisseurs. “Vrouwen zijn al elf decennia bezig met tal van films te maken,” zei ze. “De vraag is waarom we er niks van afweten. Sommige regisseuses werken in een bar of raken niet binnen in een school. We moeten hen eerst en vooral aandacht geven.”

Bron: Variety