Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.04.2018

Hoofd Amerikaanse bioscoopunie doet opmerkelijke uitspraken over de toekomst van de cinema

door Vertigo

Door nieuwe spelers in het medialandschap zoals Netflix lijkt de traditionele bioscoopervaring steeds meer in het gedrang te komen. Volgens de voorzitter van de National Association of Theater Owners John Fithian klopt daar echter niks van.

“Journalisten vragen mij voortdurend of de bioscoop met uitsterven bedreigd is,” zei Fithian op CinemaCon, de jaarlijkse beurs voor bioscoopuitbaters. “Elke daling in de omzet is volgens hen een teken aan de wand en elke vorm van verbetering zou een wanhopige poging zijn om onze industrie te redden.”

Fithian noemt verschillende “verstorende elementen” waarvan gezegd werd dat ze het einde van de bioscoopervaring zouden inluiden: “Video, dvd, streaming, kortere periodes tussen bioscoop- en home-release, video-on-demand, abonnementen en releases op verschillende platformen tegelijk. Nog geen enkele heeft ons klein gekregen of onze positie in het medialandschap ook maar enigszins verzwakt.”

De opmars van streamingdiensten zoals Netflix en Amazon levert volgens Fithian alleen maar nieuwe cinefielen op en daar hebben alle partijen baat bij. Bovendien denkt hij niet dat streaming ooit het samenhorigheidsgevoel van de bioscoopervaring zal vervangen. Hij haalt enkele recente voorbeelden aan van films die hun succes net daaraan te danken hebben. “Zouden Black PantherGet Out en Wonder Woman culturele fenomenen zijn geworden als ze onmiddellijk op een streamingplatform beschikbaar waren?” vroeg Fithian. “Natuurlijk niet.”

Voor Fithian komt de toekomst van de bioscoop slechts op een ding neer: de kwaliteit van de films. Mensen komen in grotere aantallen af op goeie films dan op slechte. “De bioscoopcijfers hangen volledig af van welke films er spelen op een gegeven moment,” zei Fithian. “Het slaat nergens op om de gewoontes van een publiek te analyseren gebaseerd op de box-office van één bepaalde film, weekend, maand of kwartaal.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: