Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.06.2019

Hollywood-toppers maken zich zorgen over toekomst indiefilms

door Vertigo

Star Wars-regisseur J.J. Abrams vreest voor de toekomst van indiefilms na de teleurstellende box-office-opbrengst van Olivia Wildes coming-of-age-komedie Booksmart.

“Wanneer de cijfers van een entertainende, knap gemaakte en warm onthaalde film zoals Booksmart tegenvallen, besef je dat er een bizarre overlevingsstrijd aan de gang is,” zei Abrams.

“Iedereen probeert een manier te vinden om kleinere films die niet op een breed publiek gericht zijn te beschermen,” vervolgde hij. “Is hun voorbestaan in de bioscoop bedreigd?”

Abrams reageerde naar aanleiding van een peiling in The New York Times waaruit blijkt dat actrice Jessica Chastain, voormalige Sony-bazin Amy Pascal, Bridesmaids-regisseur Paul Feig en Blumhouse-baas Jason Blum zich eveneens zorgen maken over de toekomst van indies.

Feig twijfelt naar eigen zeggen of hij zijn recentste film A Simple Favor niet via een streamingdienst had moeten uitbrengen. “Het is een geschikte film voor wie zin heeft in iets plezierigs, maar ik vraag mij af of het een film is waarvoor je naar de bioscoop gaat, je auto parkeert en je portefeuille bovenhaalt.”

Blum haalde dan weer nare herinningeren op aan het door Blumhouse geproduceerde Whiplash. “Het was één van de minst lucratieve Oscarwinnaars aller tijden,” zei hij, “en een enorme gemiste kans.”

“Ik wilde dat studenten en kinderen de film zagen,” vervolgde hij, “maar ze hebben hem op tv bekeken. Enkel oude mensen als ik hebben hem in de bioscoop gezien. Volgens mij zullen drama’s met een klein budget binnenkort slechts een kleinschalige bioscooprelease krijgen om de streamingrelease te ondersteunen.”

Bron: IndieWire, The Playlist

Lees meer over: