Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.05.2017

Hollywood opnieuw gebuisd op vlak van LGBTQ-representatie

door Vertigo

De Amerikaanse organisatie die zich inzet voor het bewaken van de oprechte representatie van homo’s, biseksuelen en transgenders in Hollywoodfilms (GLAAD) heeft haar evaluatierapport van het voorbije filmjaar voorgesteld. De zeven grote studio’s krijgen een onvoldoende.

In de 125 films die de zeven studio’s uitgebracht hebben in 2016 spelen er maar 23 personages mee die als homoseksueel beschouwd kunnen worden. In 83 procent van die films was het een mannelijk personage.

Warner Bros. werd extra geviseerd om dat ze de biseksualiteit van Harley Quinn, nochtans een prominente eigenschap in de comics, volledig uit Suicide Squad geschrapt hadden. Er was maar één film met een transgender personage: Zoolander 2, maar daarin werd de figuur vooral gebruikt om mee te lachen.

“In een tijd waarin zoveel tv-reeksen homopersonages en -verhaallijnen omarmen, is het tijd dat de filmindustrie hetzelfde doet en de diverse wereld toont waarin hun publiek leeft”, aldus GLAAD-CEO Sarah Kate Ellis.

Om goed te scoren bij GLAAD moet een film aan een aantal criteria voldoen. Er moet ten minste één homoseksueel of transgender personage in de film zitten, het personage moet meer omvatten dan enkel zijn geaardheid en het personage moet cruciaal zijn voor de plot.

Bron: IndieWire

Lees meer over: