Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.08.2019

Hollywood herdenkt overleden Easy Rider-ster Peter Fonda

door Vertigo

De Amerikaanse acteur Peter Fonda, zoon van Henry en broer van Jane Fonda, is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

Hij was vooral bekend van zijn rol in de baanbrekende indiefilm Easy Rider, waarvoor hij ook als scenarist optrad. Dat leverde hem een Oscarnominatie voor Beste Originele Scenario op.

Later regisseerde hij onder meer de western The Hired Hand en kreeg hij in 1997 een Oscarnominatie voor zijn vertolking van een imker in Ulee’s Gold.

Na films als The Limey, Ghost Rider en 3:10 to Yuma zal hij voor het laatst te zien zijn in de oorlogsprent The Last Full Measure, gepland voor dit najaar.

“Hoewel we rouwen om de dood van een lieve en goede man,” zegt zijn familie in een statement, “willen we dat zijn ontembaarheid en levenslust gevierd wordt. Eer Peter en hef het glas op de vrijheid.”

“Ik ben diepbedroefd,” zegt Jane Fonda. “Hij was mijn lieve kleine broer en de babbelaar van de familie. Ik heb de laatste paar dagen mooie momenten met hem alleen beleefd. Hij ging met een lach.”

Peter Fonda’s dood liet ook de rest van Hollywood niet onbewogen. Bekijk enkele reacties hieronder:

Bron: EW, Deadline, The Wrap

Lees meer over: