Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.04.2018

Hollywood herdenkt One Flew Over the Cuckoo’s Nest-regisseur Milos Forman

door Vertigo

Hollywood heeft gereageerd op het overlijden van One Flew Over the Cuckoo’s Nest-regisseur Milos Forman. Acteurs waar hij mee samenwerkte, collega’s voor wie hij een leermeester was en talrijke bewonderaars uitten hun verdriet en respect op Twitter.

Jim Carrey, de hoofdrolspeler in Formans Man on the Moon, prijst zichzelf gelukkig dat hij met de regisseur mocht samenwerken. “Het was een onvergetelijke ervaring,” zegt hij. Zijn tegenspeler Danny deVito acteerde ook in One Flew over the Cuckoo’s Nest en brengt een laatste groet in Formans moedertaal Tsjechisch.

Voor Logan-regisseur James Mangold en vele anderen was Forman een leraar. M. Night Shyamalan geeft zelfs toe dat hij schaamteloos One Flew Over the Cuckoo’s Nest plagieerde voor zijn nieuwe film Glass. De scenarist van The People vs. Larry Flynt en Man on the Moon, Larry Karaszewski, zegt dat hij de lach van zijn vriend en meester zal missen.

Larry Flynt, onderwerp van Formans The People vs. Larry Flynt, bedankt de regisseur voor het vertellen van zijn verhaal.

Regisseurs Ava DuVernay (Selma) en Joe Dante (Gremlins) haalden enkele specifieke films van Forman aan. DuVernay herinnert zich hoe ontroerd ze was door de weergave van zwarte mensen in Ragtime en Dante vindt het tijd voor een Blu-ray-release van Taking Off, volgens hem een van de treffendste portretten van de Verenigde Staten in de jaren zeventig.

Nog meer lof kwam van Baby Driver-regisseur Edgar Wright, die One Flew Over the Cuckoo’s Nest vanbuiten kent. Solo: A Star Wars Story-filmer Ron Howard moedigde mensen aan om Formans werk te ontdekken en Rosemary’s Baby-actrice Mia Farrow zei hoe “lief, vrijgevig, bescheiden en trouw” Forman was. Acteurs Antonio Banderas (The Skin I Live In) en Cary Elwes (The Princess Bride) prezen respectievelijk Formans meesterlijke weergave van het menselijk leven en zijn beeldtaal.

Bron: IndieWire

Lees meer over: