Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.10.2021

Hollywood-crewleden verdeeld over nieuw film- en tv-contract en vermeden staking

door Vertigo

Hollywood ontsnapte onlangs nipt aan een staking van de crewleden toen hun vakbond IATSE tot een akkoord kwam met de studio’s en tv-zenders rond een nieuw contract voor film- en tv-producties.

Hoewel Hollywood-figuren als acteur Patton Oswalt en regisseur Adam McKay het contract aanvankelijk toejuichten op Twitter, vinden sommige vakbondsleden dat het niet genoeg aan hun noden beantwoordt en twijfelen ze om het goed te keuren. Ondertussen hebben Oswalt en McKay hun tweets uit solidariteit verwijderd.

IATSE ijverde voor minder lange werkdagen en bereikte een akkoord om rustperiodes van minstens tien uur te voorzien. Sommigen hadden echter op meer gehoopt en wilden de volgens hen onmenselijke en onhoudbare omstandigheden op filmsets in het algemeen aankaarten.

“We wilden duidelijk maken dat er effectief iets moet veranderen,” zegt IATSE-lid Rowan Byers. “Rustperiodes van minimum tien uur zijn nu al in mijn contract opgenomen. Waarom zou ik daar enthousiast over zijn?”

Ook volgens vakbondslid Theodore Rysz was de geplande staking de uitgelezen kans om verandering teweeg te brengen. “We konden film- en tv-producties stilgelegd hebben,” zegt hij. “Ik heb het gevoel dat onze leiders ons weer in de steek gelaten hebben.”

“Jarenlang hebben we misbruik op de set genormaliseerd en geïnternaliseerd,” zegt IATSE-lid Anne Fader. “Ik zou bijna zeggen dat de crewleden een staking nodig hebben om hun frustraties te uiten.”

Bron: /Film, Variety

Lees meer over: