Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.10.2018

Hoe The Terminator-producent vermeed dat de film een happy end kreeg

door Vertigo

Op het einde van James Camerons The Terminator wordt Kyle Reese (Michael Biehn), de geliefde van Sarah Connor (Linda Hamilton), gedood door de Terminator (Arnold Schwarzenegger). Hadden de oversten van Cameron en coscenariste Gale Anne Hurd hun zin gekregen, was de film anders afgelopen.

“Ze wilden niet dat de Terminator terugkeerde als een metalen skelet,” zei Hurd, “maar dat de film eindigde op het moment dat Kyle en Sarah elkaar vastpakten.”

Voor Hurd was The Terminator haar debuut als schrijfster en producente. Bijgevolg moest ze haar stoute schoenen aantrekken om haar en Camerons visie te verdedigen. “Het is niet gemakkelijk om bij je eerste film meteen mensen de les te spellen en hen te zeggen dat ze verkeerd bezig zijn,” zei ze.

Gelukkig kregen Cameron en Hurd de steun van onder meer legendarische producent Roger Corman. “Hij was één van de weinigen die onze visie voor de film begreep,” zei Hurd. “Enerzijds heb je mensen nodig die in je geloven en anderzijds heb je mensen nodig die je erop wijzen dat je het aan het verknallen bent en naar wie je kan luisteren. Roger belichaamde dat allemaal.”

“We hadden kunnen bezwijken onder de druk,” besloot ze, “of we hadden het bij het verkeerde eind kunnen hebben en advies waardoor de film beter werd, genegeerd hebben. Gelukkig namen we het voor elkaar op. We werden 99 keer afgewezen, maar bleven doorzetten tot iemand de honderdste keer ja zei.”

Bron: /Film