30.04.2018
Hoe Robin Williams hielp tijdens de opnames en andere Schindler’s List-herinneringen
Schindler’s List vierde op het Tribeca-filmfestival zijn vijfentwintigste verjaardag, in aanwezigheid van regisseur Steven Spielberg en castleden Liam Neeson en Ben Kingsley. Het loodzware onderwerp woog destijds zwaar door op de joodse Spielberg, maar gelukkig werd hij regelmatig afgeleid door Robin Williams, zijn hoofdrolspeler in Hook.
De komische acteur belde Spielberg elke week op met de bedoeling om hem aan het lachten te brengen. “Robin wist wat ik doormaakte,” zei Spielberg, “en belde mij telkens op hetzelfde moment om een kwartiertje stand-up voor mij te doen aan de telefoon. Ik lachte iedere keer als een bezetene, omdat ik zo veel nood had aan ontspanning. Robin hing altijd op bij mijn luidste lach zonder afscheid te nemen.”
Daarna moest Spielberg terug aan de slag en niet alleen met Schindler’s List. Hij begon de film namelijk in Polen te draaien vlak nadat de opnames voor Jurassic Park erop zaten. “Twee of drie keer per week moest ik terug naar huis om shots van de T-Rex goed te keuren,” zei Spielberg. “Ik werd enorm kwaad dat ik moest switchen tussen de emotionele diepgang van Schindler’s List en dino’s die jeeps achterna zitten.”
Beide films werden grote box-office-successen en Schindler’s List won zeven Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur. Voor Spielberg was dat echter geen reden om te vieren. “Het onderwerp en de impact van de film op het hele team brachten ons niet bepaald in de feeststemming,” zei Spielberg. “De overwinning op zich was fantastisch, maar ik herinner mij vooral hoe ik mij voelde toen onze producent Branko Lustig tijdens zijn speech vertelde dat hij ook in Auschwitz had gezeten.”
Ook aan de shoot denkt Spielberg met rillingen terug. De opnames van de scène waarin joden in het concentratiekamp gedwongen worden om zich uit te kleden noemt hij de meest traumatiserende dag uit zijn leven. Hij was niet de enige die eronderdoor ging op de set. Twee Israëlische actrices die in de gaskamer-scène speelden konden achteraf drie dagen niet filmen omdat het hen te veel was geworden. “Iedereen zag erdoor af,” zei Spielberg. “Dat kan je niet faken.”
Zelfs in die omstandigheden hadden Spielberg en de cast af te rekenen met antisemitisme, wat hen alleen maar meer motiveerde om de film af te werken. Spielberg en Kingsley vertellen hoe een Duitstalige man acteur Michael Schneider aansprak in een café en hem vroeg of hij joods was. De Duitser beeldde vervolgens uit dat hij werd opgeknoopt. Spielberg zei niet hoe het verhaal precies afliep, maar Kingsley zou de Duitser met meer dan woorden hebben aangepakt.
Ook acteur Ralph Fiennes zag jodenhaat van dichtbij. Hij speelde Nazi-kapitein Amon Göth en werd op een bepaald moment in zijn SS-uniform door een vrouw toegeroepen: “Ik wou dat de Nazi-soldaten hier terug waren om ons te beschermen.”
Spielberg noemde Schindler’s List mede door dit soort incidenten een film die hij niet wou maken, maar moest maken. “Sindsdien heb ik mij bij geen enkele film meer zo trots en voldaan gevoeld, alsof ik iets belangrijks verwezenlijkt heb,” zei hij.
Bron: IndieWire