Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.07.2018

Hoe Peter Jackson Ant-Man and the Wasp-actrice Evangeline Lilly uit pensioen haalde

door Vertigo

Ant-Man and the Wasp-actrice Evangeline Lilly maakte haar acteerdebuut met als Kate in de razend populaire tv-serie Lost. De ervaring was zo overweldigend dat ze na het einde van de reeks en een rol in Real Steel een vroegtijdig punt zette achter haar acteercarrière.

“Ik heb een unieke en ongewone loopbaan gehad,” zei de actrice. “Per ongeluk speelde ik mijn eerste personage met tekst in Lost en werd ik van de ene dag op de andere een internationale ster. Ik begon meteen te twijfelen, wist niet hoe ik met de roem moest omgaan en voelde mij enorm ongemakkelijk. Dus besloot ik om na Lost op pensioen te gaan. Ik heb nog Real Steel gedraaid met Hugh Jackman, maar daarna gaf ik er de brui aan en zwoor om nooit meer te acteren.”

Uiteindelijk overtuigde regisseur Peter Jackson haar persoonlijk om in zijn Hobbit-trilogie mee te doen als de boself Tauriel. De twee kenden elkaar door Lilly’s ex, Lost– en Lord of the Rings-acteur Dominic Monaghan. “Ik beviel van een zoontje, schreef scenario’s en had een rustig leventje,” zei Lilly, “tot ik na twee jaar zonder contact met Hollywood telefoon kreeg van Peter.”

“Blijkbaar kon niemand in Hollywood mij bereiken, maar wou hij mij absoluut te pakken krijgen om mij te casten in The Hobbit. Ik kon niet kiezen. Aan de ene kant was ik echt gestopt met acteren, maar aan de andere wou ik echt meespelen in The Hobbit. Het dertienjarig meisje in mij was dolenthousiast dat ze een elf mocht spelen.”

De rest is geschiedenis en Lilly volgde The Hobbit-trilogie op met een andere blockbusterfranchise, het Marvel Cinematic Universe, waarin ze Hope Van Dyne aka the Wasp speelt. “Door mijn rol als Tauriel gingen mijn ogen open,” zei ze. “Ik besefte dat acteren een leuke job kan zijn. Het hangt ervan af van hoe je het benadert, wat je ermee doet, hoever je durft te gaan en tot op zekere hoogte hoeveel je werkt.”

“Ik was bezig met interviews geven voor The Hobbit toen ik telefoon kreeg van Marvel. Toen dacht ik bij mijzelf dat ik ofwel een duidelijke grens moest trekken en zeggen dat ik ermee kapte, ofwel vrede mee moest nemen met alle aspecten van mijn job en een manier vinden om gelukkig te zijn en hem zodanig uit te oefenen dat ik er mij gemakkelijk en voldaan door voel.”

Bron: /Film