Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.11.2017

Hoe Hollywood vrouwen weergeeft in actiefilms

door Vertigo

Met films zoals Wonder Woman en Atomic Blonde kwamen er het afgelopen jaar actiefilms in de zalen met sterke vrouwenrollen. Toch kunnen vrouwelijke personages in blockbusters nog veel beter uitgewerkt worden, dat concludeert het onderstaande video-essay.

In de video wordt beschreven hoe vrouwelijke personages in actiefilms vaak in drie categorieën onder te verdelen zijn. Zo is er de ‘Young Adult Heroine’, zoals Katniss Everdeen in de Hunger Games-reeks, die sluw moet zijn om te overleven in een gewelddadige wereld en één bepaalde skill heeft.

Daarnaast is er ook de ‘Sexualized Fighter’, de verleidelijke en gracieuze strijder die tegelijk ook heel vrouwelijk blijft. Tenslotte is er ook de manipulatieve “The Leader”, een ijskoude slechterik die met een ijzeren hand heerst.

Volgens de video is er dan ook nog een lange weg te gaan, al zijn er ook voorbeelden van complexe, vrouwelijke personages die niet moeten onder doen voor hun mannelijke tegenspeler, denk maar aan Furiosa uit Mad Max: Fury Road.

Bron: The Playlist