Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.02.2018

Hoe David Bowie de nieuwe film van zijn zoon Duncan Jones beïnvloedde

door Vertigo

Vanaf 23 februari kan je Mute van Duncan Jones streamen op Netflix. Aandachtige kijkers zullen zien dat Jones de film heeft opgedragen aan zijn vader David Bowie. Het is immers niet alleen de eerste film die hij maakte sinds zijn vader overleed, maar Bowie heeft de film ook geïnspireerd.

Zo speelt de film zich af in een futuristische versie van Berlijn, de stad waar zijn vader in de jaren 70 woonde. Jones werd verliefd op de stad toen hij hem er toen bezocht. Toen hij een setting voor zijn film moest kiezen, was de keuze dan ook snel gemaakt: “Berlijn weerspiegelt de essentie van Mute. Ik had een stad nodig die een echte smeltkroes was, een plaats waar verschillende culturen samenkomen.”

Daarnaast inspireerde Bowie hem ook op een onderliggend niveau: “Veel van het verhaal draait eigenlijk om wat het betekent om een kind te hebben. Hoe bepaal je wat een goede moeder of vader is?”

“Mijn vader vertelde mij ook altijd dat ik net iets dieper in het water moest gaan, tot ik bijna niet meer kon staan,” herinnert Jones zich nog. “Dat heb ik ook met Mute gedaan. Ik heb een film gemaakt waar ik mij een beetje ongemakkelijk bij voelde, maar die wel iets nieuw is. Hij is donkerder dan de meeste mensen verwachten. Ik was erg nerveus toen ik hem maakte, op een goede manier.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: