Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.01.2023

Het Smelt-actrice Rosa Marchant valt in de prijzen in Sundance

door Vertigo

Rosa Marchant, de 17-jarige actrice die een van de hoofdrollen speelt in Het smelt, het speelfilmdebuutvan Veerle Baetens, heeft de Special Jury Award voor Beste Acteerprestatie gewonnen op het Sundance Film Festival. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Het smelt ging in wereldpremière op Sundance als onderdeel van de World Cinema Dramatic-competitie.

Het smelt brengt het verhaal van de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto. Ze wil afrekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achterlaten.

Rosa Marchant brengt samen met Charlotte De Bruyne een hartverscheurende prestatie in Het smelt. De film dwingt ons te kijken naar hoe de jonge, genegenheid zoekende en kwetsbare Eva wordt gevormd tot haar broze, geïsoleerde volwassen zelf.

Het scenario voor Het smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Ondertussen is het ook uitgebracht in tal van vertalingen.

Het Sundance Film Festival is één van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten en vindt elk jaar eind januari plaats in Salt Lake City, Utah. Het smelt maakte er samen met 11 andere internationale films kans op de prijzen in de World Cinema Dramatic-competitie. .

Het smelt is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film (De Patrick, Rundskop, D’Ardennen). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution (KFD) brengt de film in het najaar van 2023 in de Belgische bioscopen uit.