Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.09.2015

Het jonge verleden

door Jimmy Van der Velde

Fans van Young Adult-films kunnen momenteel van Maze Runner: The Scorch Trials genieten in de bioscoop. Hoewel ze de laatste jaren een regelrechte hype zijn, zijn films voor jongvolwassen er al sinds de beginjaren van de cinema.  Daarom, een selectie!

Rebecca of Sunnybrook Farm (1917) van Marshall Neilan

De toenmalige superster Mary Pickford vertolkt in deze stille prent Rebecca, een guitige jongedame die bij haar tante intrekt en belooft om met de knappe Adam te trouwen. Ze groeien uit elkaar wanneer het meisje naar een andere school moet en uitgroeit tot een statige vrouw. Maar Adam is haar belofte niet vergeten.

 

Coquette (1929 ) van Sam Taylor

Pickford maakte tijdens haar carrière faam dankzij haar girly rollen. In deze fijne film speelt ze een flirterig meisje dat het hoofd van menig man op hol doet slaan, wat niet naar de zin is van vaderlief. Het leverde de actrice een Oscar op.

 

Wild Boys of the Road (1933) van William Wellman

Films voor en over jongeren uit de vroege Hollywoodperiode waren niet enkel gericht naar meisjes en jonge vrouwen die een romantisch verhaal verlangden. Zo belicht deze film de levens van enkele tieners die dakloos door het leven gaan.

 

Andy Hardy-franchise (1936 – 1946)

Een filmreeks die van Mickey Rooney een ster maakte als het jonge lid va de fictieve Hardy-familie. De vijftien films focusten zich op het dagdagelijkse Amerikaanse gezinsleven, maar ook op iets controversiëlere thema’s als jongeren die overspel plegen.

 

Rebel Without a Cause (1955) van Nicholas Ray

In de fifties bleek cinema het perfecte medium om de frustraties van toenmalige jongeren te articuleren. James Dean gaf als de kwade, met zichzelf in de knoop liggende Jim een gezicht aan heel wat leeftijdsgenoten die hun verlangens en emoties onderdrukten. Films als The Wild One, Blackboard Jungle en Jailhouse Rock verduidelijkten dat enkel maar.

 

Splendor in the Grass (1961) van Elia Kazan

Liefde, seksuele repressie en gebroken harten staan centraal in dit romantische relaas met Warren Beatty en Natalie Wood als twee gedoemde tortelduifjes.

https://www.youtube.com/watch?v=dWDkdsZQq_c

 

Easy Rider (1969) van Dennis Hopper

Amerika werd eind jaren zestig overrompeld door jeugdige subculturen die de Vietnamoorlog en de politieke machten genadeloos veroordeelden. Deze iconische prent vertaalde perfect wat er toen leefde onder jongeren.

https://www.youtube.com/watch?v=UjlxqANj68U

 

Meatballs (1979) van Ivan Reitman

Een komedie met deugnieterij, zomerse activiteiten, losbandigheid en mooi vrouwvolk als voornaamste ingrediënten. Er zouden nog veel films volgen die van dit jongerengenre een traditie zouden maken.

 

The Breakfast Club (1985) van John Hughes

De jaren tachtig waren het decennium van de high school-komedies, met regisseur John Hughes als de absolute koning van het subgenre. In The Breakfast Club voert hij vijf typetjes op die gedurende de film steeds complexer worden. Sixteen Candles, Ferris Bueller’s Day Off en Pretty in Pink zijn ook zeker een kijkje waard.

 

Clueless (1995) van Amy Heckerling

Wat als Emma van Jane Austen zich zou afspelen op een middelbare school? Clueless biedt het antwoord! Alicia Silverstone schittert als een verwaande meid die er haar doel van maakt om de onpopulaire Tai om te toveren in een mooie zwaan. Hilarisch en so nineties!

 

De Harry Potter-franchise (2000)

Vorig decennium luidde de start in van fantasy- of scifi-films voor jongeren gebaseerd op populaire jeugdboeken. De aftrap werd gegeven door the boy who lived. Harry Potter zou al snel gevolgd  worden door Twilight, The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner.

 

@TheJimeister