Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.07.2014

Het China-syndroom van Hollywood

door Jimmy Van der Velde

Michael Bays Transformers: Age of Extinction maakt heel wat brokken aan de Chinese box office. De film groeide op enkele dagen uit tot de succesvolste film ooit in het land. En het relaas van de vernielzuchtige robots is nog maar het begin van de Holywoodiaanse veroveringstocht.

Ooit waren Hollywoodstudio’s alleen maar bezorgd over de prestatie van een film aan de Amerikaanse bioscoopkassa’s. Dat tijdperk is echter voltooid verleden tijd. Dezer dagen kijkt de Amerikaanse filmindustrie bij elke grote filmrelease met argusogen naar de cijfers in het buitenland. Sommige buitenlandse markten zijn zelfs zo belangrijk geworden dat filmstudio’s als Disney hun films er eerder uitbrengen dan in de Verenigde Staten. Zo zijn de meeste superheldenfilms van Marvel steevast  eerder te zien in Europa dan in Amerika.

Maar Europa verbleekt bij het belang van de Aziatische markt. Vooral China fungeert als de nieuwe goudmijn van de geldwolven uit Hollywood. Net als de Chinese filmcultuur en –industrie groeit de plaatselijke economie. Om van die economische boom een flink graantje mee te pikken willen de Amerikanen de Chinezen massaal naar de bioscoop lokken. Transformers: Age of Extinction dient als het ultieme bewijs.

Hoe heeft Michael Bay de Chinezen massaal verleidt? Door de film te overladen met elementen die herkenbaar zijn voor het Oosterse volk. Zo speelt de explosieve finale van de film zich  af in Hong Kong. De stad wordt aan diggelen geschoten door Optimus Prime en zijn metalen tyrannosaurus, Mark Wahlberg bengelt aan wolkenkrabbers en de Chinese overheid neemt het heft in handen terwijl de Amerikanen klungelen. Of dat nog niet genoeg is maken enkele Chinese supersterren hun opwachting. De assistente van Stanley Tucci wordt gespeeld door de populaire Li Bingbing en ook de bokser Zou Shiming neemt een rolletje voor zijn rekening.

li bing bing

Kenners voorspellen dat China binnen enkele jaren de grootste filmmarkt ter wereld zal zijn. Als Hollywood wil overleven, is het van cruciaal belang om daarop te anticiperen. De vierde Transformers-prent is trouwens niet de eerste zet die Tinseltown onderneemt. Bondfilm Skyfall speelde zich ook al af op Chinese bodem, de Chinese versie van Iron Man 3 bevatte extra scènes met plaatselijke sterren en ook recente blockbusters als Godzilla en X-Men: First Class brachten aardig wat geld in het Chinese laatje.

De strategie lijkt te werken, want Bay stootte met sprekend gemak James Camerons Avatar van zijn Chinese troon. Al blijven de Chinese autoriteiten voorzichtig. Superheldenfilms bevatten nog steeds te veel Amerikaanse idealen en de aandacht voor nationale films mag niet in gevaar worden gebracht door de Amerikaanse overmacht. Vandaar dat buitenlandse studio’s niet meer dan 25 procent van de jaarlijkse winst mogen opeisen.

Hoe dan ook, het groeiende belang van China in de internationale filmmarkt is onmiskenbaar!

 

@TheJimeister