Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.10.2020

Heeft No Time to Die-uitstel rampzalige gevolgen voor bioscoopsector?

door Vertigo

UPDATE

Ondertussen heeft Cineworld aangekondigd dat vanaf donderdag 8 oktober al zijn Britse en Amerikaanse filialen dichtgaan. 45.000 bioscoopmedewerkers zijn getroffen door de sluiting.

Cineworld-CEO Mooky Greidinger noemt het een moeilijke beslissing en voegt eraan toe dat Cineworld opnieuw de deuren zal openen wanneer er weer nieuwe grote releases zijn en de bioscopen in belangrijke afzetmarkten als Los Angeles en New York weer bezoekers mogen verwelkomen.

Het originele stuk volgt hieronder:

Door het uitstel van No Time to Die overweegt Cineworld, de op één na grootste bioscoopketen ter wereld, om al zijn Britse en Ierse filialen en alle filialen van zijn Amerikaans dochterbedrijf Regal Cinemas weer te sluiten.

Cineworld is de grootste bioscoopketen van het Verenigd Koninkrijk en Regal Cinemas is de op AMC na grootste bioscoopketen van de Verenigde Staten.

Wanneer Cineworld opnieuw de deuren zou openen, is onduidelijk. Mogelijk blijven zijn Britse, Ierse en Amerikaanse filialen tot volgend jaar gesloten. Als het tot een sluiting komt, zouden er in het Verenigd Koninkrijk 5500 jobs op de helling staan.

Ook de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) vreest voor rampzalige gevolgen nu er tot de release van Dune en Wonder Woman 1984 in de tweede helft van december geen blockbusters meer op het programma staan.

Eerder rekende de NVBF op een omzetdaling van zeventig procent in 2020, maar door het uitstel van No Time to Die zou dat cijfer veel hoger kunnen liggen en dreigen er jobs verloren te gaan.

Bovendien mogen de Nederlandse bioscopen sinds vorige week opnieuw maar dertig bezoekers per zaal ontvangen, tenzij ze een vrijstelling krijgen. Volgens het NBVF verloopt de manier om zo’n vrijstelling te krijgen echter niet eerlijk.

“Het komt voor dat in een regio de ene bioscoop wel meer bezoekers kan toelaten, terwijl een ander theater, op een kilometer afstand, daar niet voor in aanmerking komt,” zegt de NBVF. “Dit ongelijke speelveld is niet uit te leggen.”

Bron: Variety, AD, Variety