Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.10.2018

Halloween en Suspiria breken bloederige records aan de Amerikaanse box-office

door Vertigo

Halloween heeft zich voor de tweede week op rij een weg naar de top van de Amerikaanse box-office gehakt. De film zakte weliswaar 58 procent sinds het openingsweekend, maar leverde nog eens 32 miljoen dollar op. Daarmee is het de succesvolste aflevering uit de reeks. Ook als je rekening houdt met inflatie staat de sequel op het punt om het origineel te overstijgen.

De rest van de top vijf bestond voornamelijk uit overblijvers van de voorbije weken zoals A Star Is Born (14,1 miljoen dollar), Venom (10,8 miljoen dollar) en Goosebumps 2: Haunted Halloween (7,5 miljoen dollar). Op vijf kwam de actiefilm Hunter Killer binnen met 6,7 miljoen dollar.

In arthouse-kringen gooide horror grote ogen. Luca Guadagnino’s Suspiria speelde in slechts twee bioscopen en scoorde een gemiddelde van 89.903 dollar per scherm, een nieuw record dit jaar. Na Beautiful Boy maakte Amazon Studios dus nogmaals een sterk debuut. Felix van Groeningens film blijft het met een voorlopige tussenstand van 1,4 miljoen naar behoren doen.

Ook de Zweedse Oscarinzending Gräns en de Zuid-Koreaanse Burning beleefden een geslaagd openingsweekend. De twee films konden op een respectievelijk gemiddelde per scherm van 10.224 en 14.325 rekenen. Twee indies haalden zelfs de top tien. The Hate U Give klom naar de zesde plek met 6,7 miljoen dollar en Mid90s, het regiedebuut van Jonah Hill, kwam binnen op tien met 3 miljoen dollar.

Buiten de top tien was er minder goed nieuws voor nieuwkomers Johnny English Strikes Again en Indivisible. Beide streken slechts 1,6 miljoen dollar op. Ook Drew Goddards Bad Times at the El Royale kon zich niet bij de beste tien scharen. De film heeft na drie weken nog maar 17 miljoen dollar opgeleverd. Jacques Audiards The Sisters Brothers heeft het eveneens moeilijk. De film kostte 32 miljoen dollar, maar verdiende nog maar 2,7 miljoen dollar.

Bron: The Playlist, IndieWire

Lees meer over: