Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.10.2021

Halloween-actrice Judy Greer legt link tussen franchise, #MeToo en bestorming Capitool

door Vertigo

Actrice Judy Greer vertolkt Karen, de dochter van Jamie Lee Curtis’ Laurie Strode, in David Gordon Greens Halloween en Halloween Kills en zegt dat de films populair zijn omdat ze inspelen op de tijdsgeest.

“Ik denk niet dat je als artiest een kunstwerk kunt maken zonder met de tijdsgeest bezig te zijn,” zegt Greer. “Het lijkt me onmogelijk om een schilderij te maken zonder stil te staan bij wat je gehoord hebt op straat, wat je gezien hebt in het journaal en wat je gelezen hebt op je smartphone.”

Volgens Greer voorspelden Greens films zelfs enkele echte gebeurtenissen. Zo spannen de inwoners van het dorpje Haddonfield in Halloween Kills samen om met de seriemoordenaar Michael Myers af te rekenen.

Het verhaal doet denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool in Washington D.C. door een menigte Donald Trump-aanhangers in januari 2021. Nochtans werd Halloween Kills in 2019 gedraaid.

“Oorspronkelijk zou de film in 2020 uitkomen,” zegt Greer. “We hebben de release echter uitgesteld naar oktober 2021 door de coronacrisis en dan vond er een rel plaats in de Amerikaanse hoofdstad. We wisten niet dat er zoiets zou voorvallen toen we een film maakten over kuddegedrag. Het is waanzinnig dat dat is gebeurd.”

Ook Greens Halloween bleek zijn tijd vooruit te zijn. In de film is Laurie getraumatiseerd door haar bijna dodelijke confrontaties met Myers, maar haar omgeving begrijpt niet waarom ze nog steeds zo bang is voor hem. Dat roept herinneringen op aan de #MeToo-beweging, die op gang kwam toen het script al af was.

“We hebben per ongeluk een film gemaakt over de #MeToo-beweging en een vrouw die niet geloofd wordt,” zegt Greer. “We hebben het niet opzettelijk gedaan, maar ik vind het geweldig dat je een slasherfilm kan maken die ook relevant is. Ik denk dat de mensen hem daardoor zo goed vinden.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: