Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.03.2019

Halen Kevin Janssens en andere Belgen de Cannes 2019-selectie?

door Vertigo

Heel wat Belgische films beleven mogelijk hun wereldpremière tijdens de 72e editie van het Festival de Cannes. Onder meer de Vlaamse films Muidhond en De Patrick maken kans op een plek in de officiële selectie.

Muidhond van Patrice Toye (Rosie) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Inge Schilperoord en gaat over een jonge man die vrijgelaten wordt uit de gevangenis en een vriendschap sluit met zijn tienjarige buurmeisje.

De Patrick van Tim Mielants (Peaky Blinders) draait dan weer rond de klusjesman van een nudistencamping, een rol waarvoor acteur Kevin Janssens 17 kilo bijkwam.

Daarnaast worden Rain Anyway van Gust Van den Berghe (Blue Bird) getipt voor een nevensectie van het Festival en Eva Cools’ regiedebuut Cleo voor de Semaine de la Critique in het bijzonder.

De ene gaat over een menselijke magneet die het circus vervoegt en de tweede over een jonge pianiste wiens ouders omkomen in een auto-ongeluk.

Ook Ahmed van Jean-Pierre en Luc Dardenne (Le gamin au vélo) komt in aanmerking voor de officiële selectie. De film draait rond de radicalisering van een tienerjongen en wordt mogelijk vervoegd door Adoration van Fabrice du Welz (Vinyan) met onder meer Béatrice Dalle en Benoît Poelvoorde.

Verder zou Filles de joie van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich één van de nevensecties kunnen halen. De film speelt zich af aan de Belgisch-Franse grens en gaat over drie prostituees (Sara Forestier, Annebelle Lengronne en Noémie Lvovsky).

Zoé Wittocks Jumbo, waarin een vrouw verliefd wordt op een draaimolen, zou er ook bij kunnen zijn.

Ten slotte zou The Barefoot Emperor van Jessica Woodworth en Peter Brosens, het vervolg op King of the Belgians, naar de Croisette kunnen trekken. De eerste film ging echter in première op het filmfestival van Venetië.

Bron: Screen Daily